Clanurile mafiote, o problemă tot mai mare pentru Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşini incendiate la Goteborg FOTO EPA-EFE
Maşini incendiate la Goteborg FOTO EPA-EFE

Poliţia şi Guvernul din Suedia trag un semnal de alarmă asupra prezenţei tot mai însemnate a zeci de clanuri mafiote în regatul scandinav. Avertismentul survine pe fondul înmulţirii schimburilor de focuri şi a altor reglări de conturi violente în această ţară cunoscută pentru calmul ei, transmite AFP.

Explozii de grenade în diverse imobile, maşini incendiate, trafic de droguri şi acţiuni de şantaj... Toate acestea alimentează paginile de fapt divers ale ziarelor suedeze. „Aţi văzut filmul Naşul?”, a întrebat AFP jurnalista Johanna Backstrom Lerneby, autoarea unei cărţi despre una dintre cele mai celebre familii criminale din Suedia. „Atunci ştiţi despre ce e vorba”, a adăugat ea.

Mai multe persoane ce au legături cu clanul cercetat de jurnalistă în cartea sa „La famiglia” au intrat în centrul atenţiei în august din cauza unui conflict cu o bandă rivală. Luând locul poliţiei, cele două grupări rivale şi-au permis să instaleze baraje rutiere improvizate, să oprească maşini şi să identifice trecători.

„Este o otravă în societatea noastră şi trebuie să scăpăm de ea”, a recunoscut premierul Stefan Lofven.

Potrivit şefului adjunct al Poliţiei Suedeze, Mats Lofving, există „cel puţin 40 de bande criminale familiale” în ţara sa.

Aceste „bande familiale” exercită o influenţă considerabilă mai ales în cartierele defavorizate din marile oraşe, fără ca guvernul sau poliţia să li se poată opune cu adevărat, după cum afirmă diverşi experţi.

Potrivit oficialului suedez, aceste familii au venit în regat exclusiv cu scopul de a comite delicte, aducând cu ele sistemele lor paralele şi având influenţă mai ales în cartierele locuite în mare parte de imigranţi.

Adepta unei generoase politici de imigraţie începând cu anii ’90 şi până în 2016, Suedia se confruntă în prezent cu dificultăţi în a integra zeci de mii de imigranţi pe o piaţă a muncii înalt calificată. Şi are parte de veşti triste. În cursul primului semestru al acestui an, 20 de persoane au fost ucise în 163 de schimburi de focuri în această ţară de 10,3 milioane de locuitori, potrivit poliţiei. În 2019, 42 de persoane şi-au pierdut viaţa în 334 de incidente de acest tip.

În faţa acestui flagel, poliţia şi-a fixat ca obiectiv să îşi sporească prezenţa în anumite cartiere. La sfârşitul anului trecut, Guvernul suedez a adoptat o serie de măsuri, acordând în special mai multă putere de supraveghere pentru poliţie şi introducând pedepse mai severe pentru crimele legate de droguri şi de arme. Totuşi, problemele persistă. „Lucrăm intensiv, 24 de ore din 24, însă, în ciuda acestui fapt, continuă să existe violenţe semnificative”, a subliniat, la sfârşitul lui august, şeful Poliţiei Naţionale, Anders Thornberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite