CJUE declară nevalabil acordul UE-SUA privind transferul de date personale

CJUE declară nevalabil acordul UE-SUA privind transferul de date personale

FOTO Arhivă

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a declarat joi ca nevalid acordul ce permite transferul de date personale între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, aşa-numitul „Privacy Shield”, estimând că programele americane de supraveghere reprezintă un risc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest acord face „posibile ingerinţe în drepturile fundamentale ale persoanelor ale căror date sunt transferate” spre Statele Unite, întrucât autorităţile americane pot avea acces la ele fără ca aceasta să se limiteze „la strictul necesar”, consideră Curtea europeană în decizia sa, potrivit AFP şi Agerpres.

Decizia a fost primită ca o victorie de avocatul şi activistul austriac Max Schrems, aflat la originea iniţiativei pe fondul unei nemulţumiri faţă de Facebook.

Totuşi, CJUE a menţinut validitatea mecanismului de transfer de date, cunoscut drept „clauze contractuale standard”, subliniind însă că autorităţile de supraveghere trebuie să suspende sau interzică transferurile în afara UE dacă protecţia datelor nu poate fi asigurată.

Sute de mii de companii, printre care Facebook, giganţi industriali şi producători auto, folosesc aceste clauze pentru a transfera date personale ale europenilor în alte ţări pentru servicii precum infrastructură cloud, găzduire de date, state de plată, finanţe şi marketing, notează AFP, potrivit Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: