Ciprul de Nord şi-a ales un nou preşedinte: un naţionalist de extremă dreapta. Erdogan jubilează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ersin Tatar, un naţionalist de extremă dreapta, a câştigat alegerile prezidenţiale din Ciprul de Nord, partea controlată de Turcia din insula aflată în Marea Mediterană.

Ersin Tatar, până acum premierul Ciprului de Nord şi un politician pro-turc până în măduva oaselor, sprijinit de Ankara şi susţinător ar separării Ciprului în două state independente, a câştigat puţin sub 52% din voturi, învingându-l astfel pe preşedintele în funcţie, Mustafa Akinci, care şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de reunificare cu regiunea din sud a insulei. 

Recep Erdogan, preşedintele Turciei, a fost primul care a sărit cu mesajele de felicitare. Guvernul cipriot din Nicosia a păstrat deocamdată tăcerea, doar partidele de opoziţie manifestându-şi îngrijorarea cu privire la rezultatul alegerilor. 

„Îl felicit pe Ersin Tatar, care a fost ales preşedinte. Turcia îşi va continua eforturile de protejare a drepturilor ciprioţilor de origine turcă”, a transmis Erdogan într-un mesaj pe Twitter.

Ersin Tatar nu l-a uitat pe Erdogan, care l-a sprijinit de la începutul campaniei electorale, în discursul său, mulţumindu-i acestuia. „Ne merităm suveranitate - noi suntem voicea ciprioţilor tuci. Ne luptăm să existăm ca Republică Turcă a Ciprului de Nord, iar vecinii noştri din sud şi întreaga comunitatea internaţională ar trebui să ne respecte lupta pentru libertate...pentru că o merităm”, a proclamat acesta în faţa susţinătorilor săi după aflare rezultatelor, citat de BBC.

Preşedintele în exerciţiu şi contracandidatul lui Tatar, Mustaka Akinci, un moderat sprijinit de ciprioţii de origine turcă ce se opun intervenţiei tot mai făţişe a Ankarei în afacerile interne ale teritoriului, promisese că va face tot ce ţine de el ca, în timpul celui de-al doilea mandat, teritoriul nordic să se reunifice cu teritoriul controlat de guvernul de la Nicosia în carul unui sistem federal. Akinci, în vârstă de 72 de ani, le-a urat succes cetăţenilor în cadrul discursului în care şi-a recunoscut înfrângerea. 

„Am trecut printr-o campanie electorală anormală”, a mai spus Akinci, făcând aluzie la presiunile Ankarei. „Îl felicit pe Tatar şi pe cei care l-au ajutat să obţină acest rezultate. Sper ca aceste intervenţii să nu se mai întâmple. Acest rezultat marchează sfârşitul carierei mele de 45 de ani. Urez mult noroc poporului nostru”, a adăugat acesta, citat de The Guardian

Cipru este divizat din 1974, când Turcia a invadat nordul insulei ca răspuns al unei lovituri de stat militare sprijinite de Grecia. Insula a devenit de facto separată, treimea nordică fiind condusă de un guvern al ciproţilor turci, iar cele două treimi sudice de guvernul recunoscut la nivel internaţional al ciprioţilor greci. 

Republica Turcă a Ciprului de Nord, entitatea autoproclamată cu o populaţie de aproximativ 300,000 de persoane - este recunoscut ca stat independent doar de Turcia, restul ţărilor considerând-o parte din Cipru. Pentru ciprioţii de origine turcă ce-şi doresc sfârşitul unei lungi perioade de izolare internaţională, victoria lui Tatar este o adevărată lovitură, îmbrăţişarea propunerii lui Akinci pentru un stat cipriot federal fiind văzută ca singura variantă fezabilă de rezolvare a problemelor. Akinci, care la fel ca preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a născut în Limasol, face parte dintr-un număr în continua scădere de ciprioţi care-şi amintesc de o perioadă în care coexistenţa paşnică pe insula din Mediterană era o realitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite