Cine are de suferit dacă Rusia primeşte sancţiuni economice?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o încercare extrem de dificilă de a detensiona situaţia din Crimeea, acolo unde Federaţia Rusă are în prezent zeci de mii de trupe combatante, Occidentul şi-a anunţat intenţia de a sancţiona economic Rusia. SUA au arătat că susţin această măsură, însă Europa este mai rezervată. În acest context, CNN a încercat să ofere un răspuns la întrebarea cine ar putea suferi dacă Rusia ar fi sancţionată economic.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, la finalul summitului Consiliului European, desfăşurat la Bruxelles, că Uniunea Europeană va participa la mecanismele de detensionare a situaţiei din Ucraina având în vedere păstrarea independenţei şi suveranităţii fostei republici sovietice. UE a mai hotărât suspendarea negocierilor privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii ruşi care doresc să călătorească în Europa.

Potrivit sursei citate de CNN, Bătrânul Continent ar avea cel mai mult de suferit, în condiţiile în care Rusia este al treilea cel mai important partener comercial pentru Uniunea Europeană, după SUA şi China. În 2012, Rusia şi UE au schimbat bunuri şi servicii în valoare de peste 500 de miliarde de dolari.

De asemenea, circa 75% din totalul investiţiilor străine directe din Rusia provin din statele membre UE, conform datelor Comisiei Europene. Într-o măsură şi mai mare, Federaţia Rusă a reuşit să fie cel mai important furnizor de energie, în special al gazelor naturale, pentru blocul comunitar.

Guvernul rus a anunţat recent că, dacă puterile occidentale vor impune sancţiuni economice Rusiei, are în vedere elaboarea unei legi prin care să confişte bunurile firmelor americane şi europene de pe teritoriul său. O asemenea măsură ar face extrem de multe companii occidentale vulnerabile, precum şi British Petroleum, una dintre cele mai vechi companii petroliere din Marea Britanie, în prezent al doilea acţionar important al grupului rus Rosneft.

O altă companie de energie predispusă la riscuri dacă sancţiunile economice vor afecta Rusia este şi firma finlandeză Fortum Oyj, care deţine numeroase operaţiuni cu Federaţia Rusă.

Însă posibilele probleme nu se răsfrâng doar asupra companiilor care au ca domeniu de activitate energia. În aceeaşi măsură, sute de firme europene ce au ca domeniu vânzarea cu amănuntul, industria auto, chiar şi firmele de fabricare a berii, ar putea suferi pierderi majore, poate chiar irecuperabile, într-un „război” de această dată economic între Vest şi Est.

Un exemplu ar fi chiar grupul danez Carlsberg care deţine în prezent 10 fabrici în Federaţia Rusă, vânzările sale pe piaţa locală ajungând la 40% din total. De asemenea, alianţa Renault-Nissan are legături puternice cu firma rusă AvtoVAZ.

Într-un conflict al sancţiunilor economice este cât se poate de clar că nu Statele Unite vor pierde prea mult, exporturile sale în Rusia fiind de circa 0,2% din PIB-ul ţării, ci mult mai mult statele membre din Uniunea Europeană. Analiştii economici consideră totuşi că sancţiunile economice aplicate Rusiei ar afecta guvernul de la Kremlin într-o măsură mult mai mare faţa de celelalte state europene.

Rămâne totuşi întrebarea cât de puternică este în prezent economia Uniunii Europene pentru a-şi permite îngheţarea relaţiilor economice cu Rusia.

În cadrul Consiliului de la Bruxelles, organizat joi, Uniunea Europeană a hotărât să suspende negocierile cu Rusia pe tema vizelor, ameninţând totodată cu sancţiuni economice dacă autorităţile de la Moscova nu vor dori să ajungă la o soluţie privind criza din Crimeea.


Citeşte şi:

„Londongrad“, casa ruşilor în Occident. Cine sunt magnaţii Rusiei care au „cumpărat“ tăcerea capitalei britanice

Investiţiile masive ale miliardarilor din Rusia pe pieţele britanice împiedică susţinerea autorităţilor de la Londra pentru posibilele sancţiuni. Odată cu venirea lui Vladimir Putin la conducerea Rusiei, mulţi oligarhi ruşi născuţi din tumultuoşii ani ’90 au părăsit spaţiul ex-sovietic atraşi de mirajul Occidentului, cu precădere de cultura britanică.

INFOGRAFIE „The Putin show”, festivalul de intimidare militară şi bravada liderului de la Kremlin

În conferinţa de presă organizată după invazia din Crimeea, liderul de la Kremlin a încercat să convingă o lume întreagă că albul e negru şi negrul e alb.

De ce nu se teme Kremlinul de Occident: de ani buni, bogaţii Rusiei cumpără Europa

Criza din Kiev s-a transformat în ultima săptămână într-un adevărat conflict care stă să izbucnească între Rusia şi Occident. Vestului aproape că nu îi vine să creadă că Vladimir Putin a invadat Ucraina cu circa 15.000 desoldaţi.

SUA şi UE se coalizează în luptă împotriva Rusiei: sancţiunile economice şi politice anunţate de comunitatea internaţională

În timp ce administraţia Obama şi Congresul american au făcut progrese în ce priveşte legislaţia care prevede sancţiuni aplicate Rusiei, UE a anunţat recent că a adoptat o serie de sancţiuni politice ce vizează oficialii ruşi, Putin rămâne sfidător, avertizând că eventualele măsuri vor avea „consecinţe” pentru toţi cei implicaţi. În ciuda curajului preşedintelui, problemele economice ale ţării o fac vulnerabilă la presiunile Occidentului.

„Ucraina este pregătită să semneze Acordul de Asociere cu UE imediat ce este posibil“, dar nu şi să se alăture NATO, declară premierul Iaţeniuk

Ucraina este pregătită se semneze "imediat ce este posibil" Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe care fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat să îl semneze în noiembrie, a declarat joi premierul Arseni Iaţeniuk, relatează AFP.

Rusia şi SUA nu s-au înţeles la cina din Paris. Barack Obama şi David Cameron denunţă situaţia „inacceptabilă” din Ucraina

După ce şefii diplomaţiei din Rusia şi Statele Unite nu au reuşit să ajungă la un acord miercuri, la Paris, în legătură cu situaţia din Ucraina, preşedintele american, Barack Obama, şi premierul Marii Britanii, David Cameron, au apreciat că situaţia actuală este una „inacceptabilă”, transmite AFP.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite