Cine sunt românii care au şanse la posturile importante din Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi politicieni social-democraţi sau chiar apropiaţi ai acestui partid şi-au văzut cel puţin amânate şansele de a ocupa un post de conducere în Comisia Europeană, în următoarea perioadă. Odată cu ieşirea PSD de la guvernare, posibilitatea ca aceştia să preia un post precum Head of Unit, de Director sau de Director General au ajuns aproape de zero.

Mai citeşte şi:


Câte locuri are România

România are alocat un număr precis de posturi în Comisia Europeană „este vorba despre cota administrativă a României în instituţiile europene“, explică Dan Luca (foto), preşedintele PSD Bruxelles, şi specialist la portalul de ştiri europene www.euroactiv.com. 

Dan Luca explică că „odată cu extinderea Uniunii Europene, Comisia Europeană şi-a fixat obiective ambiţioase de recrutare a funcţionarilor (fie ei agenţi contractuali sau permanenţi) pentru a asigura, cât mai rapid, o reprezentare geografică echitabilă, bazată pe ponderea relativă a fiecărui stat membru“.

Ponderea este calculată în funcţie de trei criterii: populaţia, numărul voturilor în Consiliul UE şi numărul de locuri din Parlamentul European. Experţii de la Bruxelles consideră că „jocurile mari“ pentru românii care vor să ocupe posturile importante din Comisia Europeană se vor face până în 2012.

Cine poate ocupa, oficial, aceste posturi

Posturile de conducere din Comisia Europeană nu sunt teoretic politice. În aceste posturi ar trebui să ajungă experţi pe anumite domenii şi nu politicieni. Legal, nici măcar postul de Comisar european nu este politic, însă în realitate, pentru acest post este nevoie de sprijinul guvernului din ţara respectivă.

Posturile de conducere din Comisia Europeană necesită, în aceeaşi măsură, ajutorul guvernului ţării respective. Dan Luca susţine că sprijinul politic se referă strict „la aplicaţia ta“, „dar nu însemană că ai nevoie de un partid politic în spate“. Mai multe voi consultate de „Adevărul“ susţin însă că în practică posturile importante din Comisie (inclusiv cel de Comisar) necesită sprijinul Guvernului.

„PNL şi PSD nu au şanse la Comisar“

„Evident, nici noi şi nici PSD nu avem nici o şansă la postul de Comisar european, ţinând cont că decizia va fi luată de Guvernul Boc, care acum este unul monocolor“,  explică europarlamentarul liberal Cristian Buşoi. Buşoi explică de ce teoria nu are nici o legătură cu practica. „Dincolo de cartea de vizită şi de proceduri, este nevoie de o susţinere, de o recomandare din partea Guvernului“.

 „O persoană capabilă, însă neagreată politic, nu are nici o şansă la un post important în Comisie“, explică europarlamentarul PNL. Buşoi nu exclude însă posibilitatea ca Boc să prefere un „nume“ din PSD, dacă acesta este agreat la Cotroceni.

„Este evident că o persoană nesusţinută politic nu poate ocupa aceste posturi, chiar dacă este bine pregătită

image

şi are experienţa necesară“, explică o sursă din Parlamentul European. „Nici un partid aflat la putere nu va admite vreodată că sprijinul acordat este unul politic, însă cu toţii cunoaştem că aceasta este realitatea“, explică ea.

Treaba stă în felul următor. Cei din Comisiei sună la Bucureşti, la Guvern, şi întreabă ceva de genul, voi ce ştiţi despre această persoană? O cunoaşteţi, este competentă, colaboraţi bine cu ea? Dacă răspunsul este negativ, candidatura acelei persoane este de domeniul trecutului“, explică sursa din Parlamentul European.    

Cine are şanse acum la postul de Comisar?

Clasa politică românească continuă să fie divizată în ceea ce priveşte viitorul Comisar al României. Majoritatea politicienilor, fie că sunt din PDL, PSD sau PNL consideră că în acest moment Dacian Cioloş nu are mai are decât şanse infime de a prelua portofoliul Agriculturii.

În principiu, în cărţi se află acum nume precum cel al fostului ministru de Externe, Lazăr Comănescu, fostului ministru al Integrării, Anca Boagiu, sau chiar, Vasile Puşcaş, cel care a negociat din partea României capitolele dedicate aderării la Uniunea Europeană.

Surse socialiste susţin că singurul pesedist care are şanse la postul de Comisar este fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. Cele mai multe surse dau de înţeles că favoritul la postul de Comisar este Anca Boagiu.

Dan Luca crează pentru „Adevărul“ profilul persoanei care ar putea să obţină postul de Comisar european: „Ar trebui să aibă o experienţă pe acel domeniu de minim 12-15 ani, să aibă în jur de 40-45 de ani, să aibă o imagine bună atât în România, cât şi la Bruxelles“. În plus, persoana respectivă nu trebuie fie asociată cu fapte de corupţie, mai crede Dan Luca. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite