Cine este omul dorit de ruşi la conducerea Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evghenii Muraev FOTO inforesist.org
Evghenii Muraev FOTO inforesist.org

Evghenii Muraev, un politician ucrainean prorus care susţine anexarea Crimeea de către Rusia, ar fi alesul Kremlinului pentru a conduce Ucraina după o ofensivă militară.

Evghenii Muraev, un fost parlamentar, a reacţionat pe Facebook în urma apariţiei informaţiei precum că actuala putere din Rusia şi-a ales un favorit la conducerea Ucrainei.

Politicianul ucrainean a minimalizat iniţial această informaţie, care a fost oferită de Marea Britanie, după care a cerut ca ţara sa să nu mai fie împărţită în politicieni prooccidetali şi politicieni proruşi. El s-a poziţionat în apărător al „intereselor naţionale ale Ucrainei”, fără să menţioneze care ar fi acestea.

„Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna în Ucraina. Ucraina are nevoie de noi politicieni ale căror politici să se bazeze doar pe principiile intereselor naţionale ale Ucrainei şi poporului ucrainean”, a scris Muraev.

Într-un comunicat dur, ministrul britanic de Externe Liz Truss a denunţat „amploarea activităţii ruse ce vizează subminarea Ucrainei”. „Conform informaţiilor noastre, Guvernul rus încearcă să instaleze un lider prorus la Kiev, în timp ce intenţionează să invadeze şi să ocupe Ucraina”, a avertizat şefa diplomaţiei britanice.

„Fostul deputat ucrainean Evgheni Muraev este văzut ca un potenţial candidat”, dar  nu este singurul. Serviciile secrete ruseşti „au legături cu mulţi foşti politicieni ucraineni”, a subliniat Truss.

Deloc surprinzător, Minsterul de Externe al Federaţiei Ruse a respins această informaţie, susţinând că este vorba de o „dezinformare”.

Duminică, vicepremierul britanic Dominic Raab a declarat că „vor exista consecinţe dure dacă Rusia va încerca să invadeze Ucraina şi să instaleze un regim marionetă”.

Evghenii Muraev (45 de ani) este un politician originar din Zmiiv, regiunea Harkiv (est). A absolvit Facultatea de Economie a Universităţii Naţionale din Harkiv şi a deţinut două mandate în Consiliul Regional din Harkiv. A mai deţinut două mandate de parlamentar, activând în Comisia pentru Politici Fiscale şi Vamale. A fost membru al Partidului Regiunilor şi membru de rang înalt al formaţiunii politice „Pentru Viaţă”. Sunt două formaţiuni proruse şi eurosceptice importante în Ucraina. Cea mai cunoscută figură politică a Partidului Regiunilor este fostul preşedinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în urma revoluţiei pro-occidentale din iarna 2013/2014, iar cel mai influent personaj din formaţiunea „Pentru Viaţă” este Viktor Medvedciuk, un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin. În septembrie 2018, Muraev s-a retras din partidul „Pentru Viaţă”, iar cinci zile mai târziu a înfiinţat partidul „Naşî” („Ai noştri”). La 7 martie 2019 şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Ucrainei ca membru al „Naşî”, dar s-a retras din cursă în favoarea lui Oleksandr Vilkul, vicepremier în ultimii doi ani de mandat ai lui Ianukovici. Vilkul s-a clasat pe locul opt în scrutinul prezidenţial, cu 4,15% din voturi.

Muraev este fondatorul postului TV, NASH, de orientare prorusă. Proprietarul oficial al postului NASH este tatăl său, Volodîmîr Muraev. Muraev senior deţine şi compania de construcţii Rapid CJSC. Înainte de NASH, Evghenii Muraev a deţinut postul TV NewsOne, interzis în Ucraina din cauza promovării propagandei ruse.

Evgenii Muraev a exprimat adesea opinii favorabile Moscovei, sprijinind anexarea Crimeei de către Rusia şi considerând revoluţia din 2013/2014 drept o „lovitură de stat orchestrată de Vest”. Muraev susţine că anexarea Crimeei este un avantaj pentru Ucraina şi insistă pentru recunoaşterea acestui rapt teritorial. El mai susţine că războiul din regiunea Donbas este un conflict intern între guvern şi rebeli şi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este controlat de vest.

Conform unui sondaj de opinie făcut în decembrie 2021, Muraev ocupă locul şapte în topul posibililor candidaţi la alegerile prezidenţiale din 2024. Averea sa este estimată la peste două milioane de dolari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite