Cine este omul care a decapitalizat operatorul bulgar de telefonie şi vrea să cumpere Telekom România. Legăturile cu securitatea bulgară şi cu ruşii

Cine este omul care a decapitalizat operatorul bulgar de telefonie şi vrea să cumpere Telekom România. Legăturile cu securitatea bulgară şi cu ruşii

Controversatul om de afaceri bulgar Spas Rusev

Oligarhul bulgar Spas Rusev, care a depus o ofertă pentru preluarea diviziei de mobil a Telekom România, are la activ decapitalizarea operatorului bulgar de telecomunicaţii BTK. Devalizarea acestei companii a atins 30 de milioane de euro, bani investiţi ulterior în fotbal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spas Rusev este una din cele mai emblematice figuri ale tranziţiei bulgare fără a fi lider de partid sau a ocupa posturi importante în administraţia. El însă a reuşit să participe la toate activităţile aducătoare de profit – de la Agenţia pentru ajutoare străine prin privatizari şi licitaţii cu rezultate dinăinte cunoscute până la achiziţionarea de proprietăţi imobiliare la preţ de nimic, scrie corespondentul la Sofia al Europei Libere.
 
După cum notează agenţia Frognews, ca mai toţi milionarii apăruţi pe ruinele comunismului, în 1990 Rusev, pe atunci în vârstă de 36 de ani, a avut un CV nu atât de impresionant – educator la orfelinat, organizator de discoteci, şef de brigazi UTC-iste, şofer la CC a UTC-ului bulgar unde a devenit prieten cu un alt viitor capitalist – Vladimir Graşnov, fiu de ministru.
 
Cariera sa continuă, cu binecuvântarea prezumptivă a securităţii bulgare, în postul de şofer al celui mai tânăr membru al biroului politic al Partidului Comunist din Bulgaria. După căderea liderului comunist Todor Jivkov, în calitatea de vicepreşedinte al Agenţiei pentru ajutor străin prin firma sa „Artemis” a distribuit alimente deficitare şi a împărţit primele tranşe financiare europene.
 
A plecat la Londra unde a devenit prieten oameni din anturajul viitorului prim-ministru Simeon de Saxa Coburg Gotha care vor forma echipa sa economică. Frognews scrie despre prezumptivele sale legături cu unul din capii contrabandei bulgare Ivan Todorov zis Doctorul.
 
Adevărata cariera de afaceri a lui Rusev a început cu instalarea în 2001 a guvernului Simeon de Saxa Coburg Gotha. Este considerat eminenţa cenuşie a echipei sale economice.
 
Interesele lui Rusev sunt concentrate în domeniul telecomunicaţiilor şi în media. Împreună cu iranianul Eskadar Maleki înregistrează compania „Telelink” cu capital din zone off-shore. Participă la privatizarea Companiei bulgare de telecomunicaţii BTK. Cele aproximativ 20 de companii ale sale căştigă cu regularitate licitaţii de milioane. Fiul său devine proprietar al unor parcuri de energie solară.
 
După falimentlul băncii KTB un consorţiu cu participarea băncii ruse VTB Capital condus de Rusev (46% din capital) căştiga licitaţia pentru BTK. În presa bulgară a apărut informaţia că 240 din cele 330 de milioane de euro au venit de la ruşi. Banca VTB este pe lista americană şi europeană de sancţiuni.
 
Au urmat dispute judiciare cu participarea omului rus de afaceri Dmitrii Kosarev. Un tribunal britanic a confirmat, cu căteva zile în urmă, legalitatea vănzării celui mai mare telecom bulgăresc. În calitate de acţionar majoritar Rusev a salutat decizia. Oponenţii săi au declarat însă că achiziţia BTK a avut la baza resursele proprii ale companiei şi a fost urmată de o decapitalizare evaluată la 30 de milioane de euro până la finele lui martie 2017.
 
O parte din bani a fost folosită pentru achiziţionarea celui mai mare club bulgar de fotbal „Levski”. Până la urmă Rusev a lăsat echipa cu datorii de 16 milioane de euro – cea mai mare parte la fisc. În mai a.c. o companie în care Rusev este acţionar majoritar a cumpărat 65% din telecomul albanez.
 
Publicaţia „Finantial Times” a informat, citându-l pe Rusev, că cel mai mare telecom bulgăresc va fi vândut din nou. Preţul prezumptiv este de 1,2 miliarde euro – aproape de 4 ori mai mare decât cel la care afost cumpărat în urmă cu 4 ani. Profitul anual brut al companiei este evaluat la 190 de milioane de euro.
 
Omul de afaceri Spas Rusev, care a depus o ofertă angajantă, este favorit pentru a prelua divizia de mobil a Telekom Romania, au declarat surse apropiate discuţiilor, pentru Newsin. Ceilalţi trei ofertanţi sunt RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, grupul francez Orange şi compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicaţii din Rusia.
 
 
 
C

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: