Cine este Michael Adebolajo, islamistul care l-a măcelărit în plină stradă pe soldatul britanic Lee Rigby

Cine este Michael Adebolajo, islamistul care l-a măcelărit în plină stradă pe soldatul britanic Lee Rigby

Michael Adebolajo FOTO BBC

Obişnuia să fie „un băiat de treabă”, care era „prietenos şi foarte politicos” şi „doar voia să-i ajute pe toţi”, însă după ce a măcelărit în plină stradă un soldat britanic Michael Adebolajo a devenit „un nebun”, „un animal”, care tăia un om „precum o bucată de carne”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Imediat după ce a comis odioasa crimă, Adebolajo, încă plin de sânge şi ţinând în mână un satâr şi un cuţit de bucătărie, s-a dus în faţa unei camere de luat vederi şi şi-a motivat acţiunile. „Singurul motiv pentru care l-am omorât pe acest om astăzi este acela că zilnic musulmani sunt ucişi de către soldaţi britanici. Cu acest soldat britanic, este ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte“, a spus tânărul îmbrăcat cu o jachetă neagră, blugi, pantofi de sport şi o căciulă neagră.

Însă Adebolajo a ţinut să lanseze şi un mesaj către britanici: „Ne cerem scuze pentru femeile care au fost nevoite să vadă aşa ceva pe stradă astăzi, dar şi pe teritoriile noastre femeile sunt nevoite să vadă atrocităţi. Voi, locuitori ai Marii Britanii, nu veţi fi niciodată în siguranţă. Înlăturaţi Guvernul, căci guvernanţilor nu le pasă de voi“.

După ce a fost împuşcat de forţele de ordine, Adebolajo şi complicele său, un tânăr de 22 de ani, au fost transportaţi la două spitale din Londra, unde primesc îngrijiri medicale.

Totuşi, cunoscuţii britanicului de origine nigeriană au numai cuvinte de laudă pentru el, scrie CNN. O fostă iubită al lui Adebalajo a declarat pentru cotidianul „The Independent” că acesta „era foarte prietenos şi politicos”, afirmând că n-a văzut niciodată la el vreun semn care să-i dea de bănuit că ar fi în stare de o crimă oribilă precum cea petrecută miercuri, în cartierul londonez Woolwich.

Adelabajo, cunoscut în comunitatea musulmană Al-Muhajiron drept Muhajid, era „liniştit şi timid” şi foarte respectuos, a afirmat clericul sirian Omar Bakri Mohammed, fondatorul Al-Muhajiron. Bakri spune chiar că Adebolajo, care provine dintr-o familie creştină, s-a convertit la Islam tocmai pentru că era o religie care permitea convieţuirea între toate rasele - „albi, negri şi arabi”.

Adebolajo a avut două soţii, cu care s-a căsătorit în acelaşi timp, în cadrul unei ceremonii religioase oficiate chiar în Londra. Un vechi  prieten, Abu Baraa, a spus că radicalul islamist era „un bărbat foarte atent”, care „doar voia să ajute pe toată lumea”. Însă, spune Baraa, „a fost mereu foarte vocal şi foarte îngrijorat de problemele musulmanilor şi a oamenilor asupriţi”.

 


Citeşte toate articolele despre atacul terorist din Woolwich

 

Serviciile secrete britanice MI5 au încercat să-l recruteze pe unul dintre autorii atacului terorist de la Londra

Serviciile secrete de informaţii interne din Marea Britanie, MI5, au încercat să-l recruteze pe unul dintre autorii atacului din suburbia londoneză Woolwich, în urma un soldat britanic a sfârşit decapitat.

FOTO Soţia soldatului decapitat în Londra: „Credeam că va fi în siguranţă în ţara lui“

Soţia soldatului ucis miercuri seară la Londra de doi terorişti susţine că a fost cu atât mai şocată să afle de moartea acestuia, cu cât se aştepta ca el să fie în siguranţă în Marea Britanie.

VIDEO „Îngerul din Woolwich“, femeia care a înfruntat islamiştii care au decapitat soldatul britanic: „Mai bine eu decât un copil“

Deşi întregul arhipelag britanic este şocat de atacul islamist asupra unui soldat britanic, presa britanică şi-a îndreptat joi atenţia către Ingrid Loyau-Kennett, care a discutat cu atacatorii imediat după atentat şi a încercat să-i calmeze, înainte ca aceştia să comită vreo altă crimă.

FOTO Victima atacului terorist de la Londra: soldatul decapitat avea 25 de ani şi era tatăl unui băiat de doi ani

Soldatul ucis în mod brutal miercuri seară la Londra de doi terorişti a fost identificat drept Lee Rigby, un tânăr în vârstă de 25 de ani din al doilea Batalion al Regimentului Regal de Infanterie (fusilieri). Era căsătorit, avea un băiat în vârstă de doi ani şi era un fan înfocat al echipei de fotbal Manchester United.

VIDEO Capturarea extremiştilor islamişti: cum au fost puşi la pământ criminalii soldatului britanic

Operaţiunea de capturare a celor doi suspecţi în cazul oribilei crime petrecute miercuri în cartierul londonez Woolwich a durat câteva secunde, înregistrarea obţinută de cotidianul britanic „The Daily Mirror” arătând cum forţele de ordine au tras mai multe focuri de armă până când au reuşit să-i pună la pământ pe cei doi agresori.

VIDEO Temerile autorităţilor de la Londra, transformate în realitate de atacul terorist din Woolwich

Atacul de miercuri din Woolwich (sud-estul Londrei) a şocat Marea Britanie, însă şefii serviciului de securitate naţională se temeau tocmai de un asemenea atac, consideră Dominic Casciani, corespondentul BBC pe teme de politică internă.

Londra, în stare de şoc: Cum s-a desfăşurat atacul terorist care a zguduit capitala britanică

O stradă din cartierul londonez Woolwich a fost scena unei crime oribile petrecute miercuri după-amiază, când doi bărbaţi de culoare au dat cu maşina peste un militar britanic, iar apoi l-au atacat cu un satâr şi un cuţit de măcelar şi l-au decapitat.

VIDEO Mesajul celor doi extremişti de la Woolwich: „Vrem să pornim un război în Londra diseară“

O mamă a doi copii a povestit despre încercarea sa de a-i convinge pe tinerii care au ucis un soldat şi au rănit alte două persoane să renunţe la armele pe care le aveau în posesie.

Reuniune de criză a guvernului britanic, după atacul islamist de la Londra

Premierul britanic David Cameron prezideză o reuniune de criză vizând analizarea unor eventuale măsuri de securitate de adoptat în urma uciderii barbare a unui militar de către doi bărbaţi ce au dat dovadă de un discurs extremist islamist.

VIDEO Un mort şi doi răniţi într-un atac terorist comis în Londra. Un soldat a fost decapitat cu o macetă de doi islamişti

Un militar britanic a fost ucis, iar alte două persoane au fost rănite prin împuşcare, în sud-estul Londrei, în ceea ce pare a fi un atac terorist, relatează Sky News.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: