Cine este Matteo Renzi, politicianul care va deveni cel mai tânăr premier din istoria Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matteo Renzi a devenit în urmă cu doar două luni preşedintele Partidului Democrat. FOTO Reuters
Matteo Renzi a devenit în urmă cu doar două luni preşedintele Partidului Democrat. FOTO Reuters

În urmă cu doar două săptămâni, Matteo Renzi anunţa că nici nu ia în calcul să preia funcţia de premier fără a fi ales de popor. Calculele s-au schimbat între timp, iar Renzi, liderul în vârstă de 39 de ani al Partidului Democrat, va deveni cel mai tânăr premier din istoria ţării. Totodată, el va fi al patrulea prim-ministru italian în doi ani şi al treilea premier consecutiv care vine la putere prin numire şi nu prin vot popular.

Liderul de centru-stânga Matteo Renzi a preluat conducerea Partidului Democrat în urmă cu doar două luni, iar ascensiunea lui pare să continue în acelaşi ritm alert. Renzi, primarul Florenţei şi unul dintre cei mai carismatici politicieni italieni, va fi nominalizat astăzi cel mai probabil de preşedintele italian Giorgio Napolitano pentru a forma un nou guvern, după demisia premierului Enrico Letta, anunţată la sfârşitul săptămânii trecute. Napolitano a încheiat duminică noapte consultările cu partidele politice, care trebuie să recomande un nou premier. Cea mai importantă recomandare este însă cea făcută de PD, care deţine cel mai mare număr de mandate parlamentare.

„A fost o zi interesantă şi stimulantă, am primit multe sugestii pe care trebuie să i le transmit persoanei pe care o voi numi pentru a forma un nou guvern”, a declarat Napolitano duminică seară.

Enrico Letta a demisionat după ce a pierdut sprijinul Partidului Democrat, care acum l-a nominalizat pe Renzi pentru a ocupa funcţia. În vârstă de doar 39 de ani, Renzi ar deveni cel mai tânăr premier din istoria Italiei. Popularitatea sa este datorată, în mare parte, unei platforme electorale ambiţioase, bazate pe ample reforme economice şi promisiunea de a forma un guvern care să reziste cel puţin până în 2018. 

Dacă ar prelua acum funcţia, Renzi ar fi mai tânăr cu două luni decât era Benito Mussolini atunci când acesta a venit la putere, în 1922. 

Pentru a putea forma însă un guvern, prima mişcare a lui Renzi ar trebui să fie încheierea unei alianţe cu micul NCD, de centru-dreapta, care ar asigura PD o majoritate în Parlament. 

Până anul trecut, Partidul Democrat condus acum de Renzi a făcut parte din coaliţia condusă de Silvio Berlusconi. „Avem idei foarte clare şi concrete în privinţa platformei politice. Dacă ambiţia noului guvern este înaltă, atunci nu trebuie să facem lucrurile în pripă”, a declarat liderul NCD, Angelino Alfano. 

Renzi va moşteni una dintre cele mai problematice economii din Uniunea Europeană, o ţară al cărei Produs Intern Brut (PIB) a înregistrat o scădere de 7% în ultimii cinci ani. Astfel, a treia economie ca mărime din zona euro s-a confruntat şi cu o scădere de 25% a producţiei industriale. Mii de societăţi au declarat falimentul, iar ţara a înregistrat rte-record ale şomajului. Orice alte tentative de stimulare a creşterii economice s-au lovit de datoria publică externă uriaşă, echivalentă cu 2.000 de miliarde de euro, adică aproape 130% din PIB. 

„Renzi are deja un păcat originar, acela de a deveni premier fără vot. Acum, pentru a face uitat acest păcat, trebuie să guverneze foarte eficient”, explică pentru Reuters Giovanni Orsna, director-adjunct al Şcolii de Guvernare Luiss din Roma.  

După formarea guvernului, Renzi trebuie să obţină voturi de încredere în ambele camere ale parlamentului italian. Până acum, Renzi a promis că va aplica o serie de deduceri fiscale pentru angajatori pentru a încuraja crearea de locuri de muncă. Totodată, el a anunţat că nu va ţine cont de regulile UE care cer un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB dacă acestea afectează investiţiile necesare pentru revitalizarea creşterii. 

Predecesorii lui Letta n-au avut însă prea mult noroc, iar reformele aplicate de ei n-au avut efectele scontate. Atunci când tehnocratul Mario Monti l-a înlocuit pe Berlusconi, în 2011, la apogeul crizei economice din zona euro, el a reuşit să calmeze pieţele printr-o serie de măsuri dure de austeritate. El a tăiat cheltuielile bugetare prin scăderea bugetelor pentru salariile din sectorul public şi pensii, dar măsurile draconice de austeritate au afectat creşterea economică. 

Cel care i-a urmat în funcţia de premier, Enrico Letta, a păstrat o politică austeră în ceea ce priveşte cheltuielile publice, dar nu a aplicat reforme economice majore. 

Matteo Renzi s-a născut pe 11 ianuarie 1975 în Florenţa. A absolvit Universitatea din Florenţa cu o diplomă în Drept. În 1996, s-a înscris în Partidul Poporului Italian (PPI), devenind secretar regional al formaţiunii în 1999. A fost ales preşedinte al provinciei Florenţa în 2004. 

În 2009, Renzi a devenit primarul Florenţei, după ce a candidat din partea Partidului Democrat. Este poreclit „rottamatore” - demolatorul - de presa italiană pentru apelurile repetate de a desfiinţa din rădăcini actuala clasă politică italiană. 

În decembrie 2012, pierde cursa pentru şefia PD în faţa şui Pier Luigi Bersani. După demisia lui Bersani, în decembrie 2013, Renzi devine în sfârşit preşedintele formaţiunii politice. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite