Cine este Friedrich Merz, marele perdant în lupta pentru şefia Uniunii Creştin-Democrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Friedrich Merz vorbind la Congresul CDU de la Hamburg FOTO EPA-EFE
Friedrich Merz vorbind la Congresul CDU de la Hamburg FOTO EPA-EFE

Friedrich Merz, un fost star în ascensiune al politicii germane conservatoare, a eşuat în încercarea de a prelua conducerea Uniunii Creştin-Democrate, partidul condus timp de 18 ani de către Angela Merkel.

În 2009, Friedrich Merz a abandonat viaţa politică pentru a urma o carieră în afaceri, care l-a propulsat până la conducerea filialei germane a fondului de investiţii american BlackRock. Schimbarea de direcţie a venit însă după ce a pierdut o bătălie pentru putere în cadrul CDU cu Angela Merkel. Şi pe care Merz nu a uitat-o niciodată.

Avocat de profesie şi expert în bugete, Friedrich Merz, acum în vârstă de 63 de ani, a devenit cunoscut în anul 2000, când a pus accent pe identitatea naţională a Germaniei, respingând multiculturalismul şi insistând că dominantă în ţară ar trebui să fie cultura germană, notează dpa international.

Însă, în 2002, la doi ani după ce Merkel a preluat şefia formaţiunii creştin-democrate, Merz, care se alăturase CDU la vârsta de 17 ani, a fost înlăturat de aceasta de la şefia grupului parlamentar al partidului.

Căsătorit şi tată a trei copii, Friedrich Merz s-a bucurat în tentativa de a prelua conducerea CDU de sprijinul influentului fost ministru de Finanţe Wolfgang Schäuble, actualmente preşedinte al Bundestagului (parlamentul federal german). În opinia lui Schäuble, Merz este cea mai bună alegere pentru Germania. Totodată, el este bine văzut de aripa conservatoare a Uniunii Creştin-Democrate, care este îngrijorată de politica mai degrabă centristă a Angelei Merkel din ultimii 13 ani, perioadă în care aceasta a adoptat inclusiv politici social-democrate.

Considerat drept un as al dezbaterilor, Merz a avut mulţi susţinători şi în rândul oamenilor de afaceri. Şi, deşi a admis recent într-un interviu că este milionar, el s-a declarat mai degrabă un membru al „zonei de sus din clasa mijlocie“, încercând astfel să-şi atragă simpatizanţi din rândul germanilor care privesc cu suspiciune politicienii bogaţi.

În ultima perioadă însă, Friedrich Merz nu a fost scutit de necazuri. Luna trecută, procurorii au făcut percheziţii la birourile BlackRock din München în cadrul unei anchete privind fraude fiscale de proporţii. Dar a tratat situaţia cu calm, afirmând că va colabora cu procurorii şi că le va pune la dispoziţie toate documentele necesare.

Vineri, Merz a fost învins de Annegret Kramp- Karrenbauer, poreclită „mini-Merkel“. După un prim tur în care s-a clasat pe locul doi cu 392 de voturi, faţă de 450 pentru Kramp-Karrenbauer, a pierdut în al doilea tur la o distanţă de 35 de voturi - 482 pentru Merz şi 517 pentru contracadidata sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite