Cine este europeanul care a negociat Brexitul? Epuizat după trei ani de discuţii sinuoase cu Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezul Michel Barnier, fost ministru şi eurocomisar  FOTO EPA-EFE
Francezul Michel Barnier, fost ministru şi eurocomisar  FOTO EPA-EFE

După aproape trei ani de tratative cu Guvernul May, negociatorul-şef al Uniunii Europene (UE) pentru Brexit, francezul Michel Barnier, nu îşi mai ascunde amărăciunea. La Bruxelles, unele voci îl critică pentru lipsă de „viziune“ în configurarea noului cadru de relaţii cu Londra, scrie „Le Temps“.

Cei care cunosc firea curtenitoare a lui Michel Barnier au priceput imediat decizia sa de a prefera o călătorie de weekend şi un eveniment sportiv în locul unei discuţii cu premierul britanic Theresa May. Contactat de Cabinetul May în legătură cu posibilitatea stabilirii unei întrevederi între el şi şefa Guvernului britanic în marja unei deplasări a acesteia din urmă la Strasbourg în ajunul celui de-al doilea vot de la Londra asupra acordului pentru Brexit, fostul ministru francez şi eurocomisar a refuzat categoric. Nu a luat în calcul nicio clipă să renunţe la biletul său de la meciul de rugby Irlanda-Franţa, disputat duminică la Dublin şi încheiat cu victoria ţării gazdă - 26 la 14.

„El nu mai poate suporta şi acum o spune pe şleau. Michel este un om de cuvânt. Britanicii s-au jucat cu el. Se simte blocat“, este de părere un fost ministru francez care i-a fost coleg în perioada Jacques Chirac (1995-2007).

Michel Barnier galant cu Theresa May FOTO EPA-EFE

Michel Barnier, galant cu Theresa May FOTO EPA-EFE

Tragicomedia din Parlamentul britanic

La scurt timp după referendumul pentru Brexit, desfăşurat la 23 iunie 2016 şi câştigat de tabăra „Leave“ (pentru părăsirea UE, n. red.) cu 51,9% din voturi, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker l-a ales pe Michel Barnier ca reprezentant al intereselor europenilor în faţa britanicilor din două motive: este schior şi alergător de cursă lungă în acelaşi timp. Însă tragicomedia din Parlamentul britanic a şters pe jos cu cele două calităţi atribuite lui, notează cotidianul elveţian.

Britanicul Jonathan Faull, care l-a ajutat în exercitarea mandatului de comisar pentru Piaţa Internă şi Servicii (2010-2014), a anticipat cu precizie cursul şi rezultatele negocierilor dintre fostul său şef şi conaţionalii lui. „Chiar dacă vorbeşte rău engleza, Michel nu a avut dificultăţi în a se înţelege cu bancherii din City, pentru că sunt oameni cărora le plac regulile. Le produc, le ocolesc, dar le iubesc. Deputaţii conservatori britanici pro-Brexit sunt exact opusul. Ei vor să provoace o explozie a regulilor. Nu construiesc, ci demolează“, a declarat el la o masă rotundă a platformei „Friends of Europe“ („Prieteni ai Europei“) organizată acum trei ani.

Michel Barnier si Jean-Claude Juncker in Parlamentul European la Bruxelles FOTO EPA-EFE

Barnier consultându-se cu Juncker (stânga) în Parlamentul European FOTO EPA-EFE

Alţi doi factori au contribuit la eşec. Barnier s-a înconjurat în special de două persoane pentru a fi ajutat în negocieri: belgianca Sabine Weyand (negociatoare-adjunctă) şi germanca Nina Obermaier (consilieră). Problema este că niciunul dintre cei trei nu are urechi la Westminster. Apoi Theresa May a produs supărări prin discuţiile purtate pe la spatele aleşilor.

„În opinia lor, Brexitul era doar o treabă a puterii executive, adică între Downing Street şi Berlaymont (sediul din Bruxelles al CE). Ori, în Regatul Unit, Parlamentul este locul puterii“, subliniază, pentru „Le Temps“, o sursă familiară cu acest dosar.

„De fapt, Barnier a avut încredere în interlocutorii săi britanici. Ori aceştia (David Davis până în iulie 2018, Dominic Raab din iulie până în noiembrie 2018, Stephen Barclay, apoi Geoffrey Cox în ultimele zile) fie au juract la două capete, fie au fost incapabili să apere textul pe care l-au negociat şi acceptat. În timp ce el betona, ei alunecau“, continuă o altă sursă.

Un blocaj politic

Un om simbolizează în aceste zile această duplicitate care l-a epuizat pe Michel Barnier, şi anume principalul consilier juridic al Guvernului britanic, Geoffrey Cox. Un avocat respectat, Cox adoră scamatoriile. El pare că nu este preocupat de rezolvarea ecuaţiei imposibile a Brexitului şi pledează cu intransigenţă pentru un singur aspect: regăsirea suveranităţii britanice. Geoffrey Cox vrea „garanţii“ că Regatul Unit va putea, odată cu oficializarea divorţului, să decidă în mod unilateral asupra spinoasei frontiere dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord. În timp ce Barnier arată textul negociat, Cox ia în considerare recurgerea la o curte de arbitraj. Sunt două discursuri şi două viziuni opuse, observă „Le Temps“.

„Probabil, Barnier a vrut să protejeze prea mult Europa. Echipa sa a făcut din această frontieră un blocaj politic, cu toate că soluţii tehnice pentru controlul vamal al mărfurilor pot fi găsite. De ce să nu-i laşi pe irlandezi să gestioneze acest dosar?“, spune Micheline Calmy-Rey, preşedintă a Confederaţiei Elveţiene în 2011.

La 68 de ani, Michel Barnier înţelege tot mai mult că timpul şi Brexitul joacă de-acum împotriva destinului său. Un succes în negocieri, cu termeni clari şi concişi, ar putea fi ca o eventuală trambulină pentru şefia CE, cu toate că nu şi-a anunţat candidatura, dar nici nu a exclus-o. În schimb, acest haos existent acum în jurul Brexitului face din el un pierzător şi îl obligă să asiste ca spectator la alegerile europene din 26 mai, conchide cotidianul elveţian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite