Cine este Enrico Letta, premierul desemnat al Italiei

Cine este Enrico Letta, premierul desemnat al Italiei

Enrico Letta a fost desemnat miercuri în funcţia de premier al Italiei FOTO Reuters

Preşedintele Giorgio Napolitano, primul şef de stat italian care a primit un al doilea mandat, l-a desemnat miercuri pe vicesecretarul Partidului Democrat, Enrico Letta, în funcţia de premier, ca să formeze un guvern de largă uniune care să scoată ţara din criza politică în care se află de aproape două luni. Dacă guvernul său va primi aprobarea Parlamentului, Letta va deveni cel mai tânăr premier al Italiei din ultimii 25 de ani.

Letta este considerat o figură proaspătă pe scena politică italiană, pe care a debutat în urmă cu 22 de ani ca preşedinte al tinerilor creştin-democraţi, funcţie pe care a deţinut-o până în 1995. Trei ani mai târziu, premierul de atunci, Massimo d'Alema, îi încredinţează ministerul Politicilor Comunitare, iar un an mai târziu este desemnat ministrul Industriei, Comerţului şi Artizanatului.

Licenţiat în ştiinţe politice şi doctor în drept internaţional, Letta este ales în 2004 să reprezinte regiunea nord-estică a Italiei în Parlamentul European. Doi ani mai târziu, însă, se întoarce la Roma, unde este numit secretar al Consiliului de Miniştri condus de către Romano Prodi, înlocuindu-l în funcţie pe unchiul său, Gianni Letta, om de încredere şi consilier al lui Silvio Berlusconi.

În 2007, nu a reuşit să preia conducerea Partidului Democrat, devenind doar vicesecretar, poziţie ocupată şi în prezent. Analiştii spun că, după demisia secretarului general al PD, Pier Luigi Bersani, Letta ar putea ajunge să conducă principalul partid din coaliţia de centru-stânga care deţine majoritate în Camera Deputaţilor.

Căsătorit de două ori şi tatăl a trei copii, acest fan al formaţiei de muzică rock Dire Straits, care locuieşte în cartierul Testaccio, la Roma, a mărturisit recent, într-un interviu acordat cotidianului „Corriere della Sera”, că ar fi vrut să fie ca Dylan Dog, celebrul erou din benzi desenate italiene, "inteligent şi curtat de femei".

Pe plan economic, este moderat, pledând, de exemplu, pentru liberalizarea unor servicii. Asemeni partidului său, politicianul de stânga a susţinut fără rezerve Guvernul de tehnocraţi condus de Mario Monti, care a impus Italiei o cură de austeritate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările