Cinci arme NATO care pot opri o eventuală ofensivă a Rusiei în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USS North Dakota SSN-784 este considerat cel mai performant submarin din lume FOTO wallpapershome.com
USS North Dakota SSN-784 este considerat cel mai performant submarin din lume FOTO wallpapershome.com

NATO ar putea folosi cinci tipuri de arme pentru a opri o eventuală ofensivă a Rusiei în Europa de Est, dă asigurări un analist militar al publicaţiei „The National Interest“, în contextul în care Pentagonul este tot mai atent la acţiunile armatei ruse şi ia în calcul creşterea prezenţei sale militare în Europa.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie 2014, şi în contextul intensificării  misiunilor bombardierelor şi submarinelor ruseşti în Oceanul Atlantic, NATO a devenit tot mai îngrijorată de o eventuală nouă operaţiune militară a Kremlinului în estul Europei.

NATO ar putea folosi cinci tipuri de arme în cazul unei eventuale ofensive ruseşti, scrie Dave Majumdar în „The National Interest“.

Submarinele din clasa Virginia

Cu toate că Rusia a investit masiv în dezvoltarea unor submarine de ultimă generaţie, navele militare americane domină Oceanul Atlantic. Mai mult, flota de submarine din clasa Virginia va creşte în anii următori. Marţi, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunţat că Forţele Navale ale SUA vor fi dotate cu nouă submarine de atac din clasa Virginia în următorii cinci ani. Noile submarine vor fi echipate cu 40 de rachete Tomahawk, faţă de 12 în prezent.

Avioanele de vânătoare polivalente F-35

Cu toate că aparatul de zbor produs de Lockheed Martin nu străluceşte, el are totuşi câteva avantaje, precum viteza superioară şi capacitatea de a fi mai greu de detectat faţă de alte avioane de vânătoare polivalente. Prin urmare, avioanele F-35 ar putea fi folosite pentru pătrunderea flancului central al dispozitivului advers şi efectuarea unor misiuni de recunoaştere în regiuni în care nu pot ajunge alte tipuri de aparate de zbor militare.

Avioane de vânătoare F-35 FOTO ecnmag.com

Avioane de vânătoare F-35 FOTO ecnmag.com

Noul bombardier cu rază lungă de acţiune LRS-B

Pentru distrugerea unor ţinte din adâncimea teritoriului rusesc, Pentagonul ar putea mobiliza noul bombardier cu rază lungă de acţiune LRS-B. Deşi bombardierul este dezvoltat în cadrul unui proiect strict confidenţial, se ştie că aparatul militar va fi capabil să „înşele“ chiar şi cele mai sofisticate sisteme de apărare antiaeriană.

Noul bombardier cu raza lunga de actiune LRS-B FOTO Northrop Grumman

  ILUSTRAŢIE Northrop Grumman

Tancurile Leopard 2A7

La sol, armata rusă ar face faţă cu greu tancurilor germane Leopard 2A7, aflate în serviciu din decembrie 2014. Ultima variantă a Leopard 2 acoperă toate lipsurile constatate în Afganistan. Leopard 2A7 este mai bine protejat în faţa ameninţărilor asimetrice şi are sistemul de armament şi senzori operaţional chiar dacă motorul principal este oprit. De asemenea, vehiculul militar dispune de o nouă gamă de senzori care-i permite să efectueze misiuni de recunoaştere şi colectare de informaţii şi este proiectat să reziste în faţa minelor. Un neajuns al acestui vehicul militar ar fi doar faptul că foloseşte obuze făcute din tungsten şi nu din uraniu sărăcit, precum M829A3, care sunt mai eficiente în distrugerea ţintelor blindate.

Tanc Leopard 2A7 FOTO military-today.com

Tanc Leopard 2A7 FOTO military-today.com

Elicopterele de atac AH-64E Apache

Gama AH-64A Apache şi-a dovedit eficacitatea în faţa tancurilor în timpul Războiului din Golf (1991). Elicopterele de atac Apache au fost folosite în utlimul timp împotriva teroriştilor din Irak şi Afganistan, dar nu şi-au pierdut capacitatea de a distruge vehiculele blindate. Noua gamă - AH-64E Apache - este dotată cu 16 rachete antitanc Hellfire, un arsenal care poate distruge o companie de tancuri dintr-un singur foc.

AH-64E Apache FOTO militaryedge.ro

AH-64E Apache FOTO militaryedge.ro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite