China ar putea renunţa la politica unicului copil, de teama îmbătrânirii demografice şi a scăderii forţei de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping, preşedintele Chinei
Xi Jinping, preşedintele Chinei

În încercarea de a evita o criză a îmbătrânirii populaţiei şi de a susţine forţa de muncă pe linia de plutire, China studiază posibilitatea de a relaxa politica unicului copil şi de a permite cuplurilor să aibă un al doilea moştenitor, informează Xinhua, citând Comisia Naţională de Sănătate şi Planning Familial.

Autorităţile se gândesc să facă o schimbare în legislaţie, astfel încât cuplurilor în care vreunul dintre parteneri e singur la părinţi să li se permită conceperea unui al doilea copil. În prezent, ambii părinţi trebuie să fie copii unici ca să li se permită să aibă un al doilea copil.

Potrivit autorităţilor, scopul acestor măsuri vizează „îmbunătăţirea” politicii privind familia şi confirmă informaţiile scurse către presă, potrivit cărora se pregăteşte o schimbare majoră în acest sens. Potrivit cotidianului britanic „The Daily Telegraph”, se aşteaptă ca noile norme să intre în vigoare la începutul anului viitor şi ar putea fi extinse la toate familiile până în 2015.

Politica unicului copil datează, în forma sa originală, din 1971, şi a condus până în prezent la 336 de milioane de avorturi şi la 222 de milioane de sterilizări, de multe ori prost executate în regiunile sărace, notează cotidianul britanic. Etnicii minoritari nu sunt supuşi acestor restricţii, cuplurilor din mediul rural li se permite un al doilea copil, dacă primul născut e de sex feminin, iar orăşenii trebuie să plătească o taxă pentru „copilul adiţional”.

Odată cu schimbarea la vârf a Partidului Comunist, premierul Li Keqiang şi preşedintele Xi Jinping ar putea reforma politicile familiale, mai ales în condiţiile în care China pierde din forţa de muncă şi se confruntă cu o bombă cu ceas demografică.

În 2012, forţa de muncă s-a redus cu trei milioane de persoane, iar FMI a anunţat că populaţia aptă de muncă din China va intra în curând în „declin abrupt". În prezent, există cinci lucrători la fiecare pensionar, iar acest raport va scădea la doi lucrători la un pensionar până în 2035.

De asemenea, poate cel mai îngrijorător, restricţiile impuse familiilor chineze va reduce numărul de tineri între 15 şi 24 de ani, segmentul de populaţie care lucrează în fabricile chineze care au generat creşterea din ultimii 20 de ani, cu 27%, până la 164 de milioane în 2025, estimează ONU. În acelaşi timp, numărul oamenilor cu vârste peste 65 de ani va creşte cu 78% până la 195 de milioane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite