Cheltuielile publice ale lui Boris Johnson pun în alertă partidele politice britanice pentru posibile alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boris Johnson a crescut în mod dramatic cheltuielile publice de când a preluat mandatul de premier al Marii Britanii, alimentând speculaţiile că prim-ministrul Regatului Unit se pregăteşte nu numai pentru un Brexit până pe 31 octombrie, dar şi pentru alegeri generale anticipate. Cele două probabil că se vor lega, notează Bloomberg.

Luni, Johnson – care a preluat şefia Marii Britanii de mai puţin de două săptămâni – va merge la Lincolnshire, în estul Angliei, pentru a prezenta detaliile creşterii de 1,8 miliarde de lire sterline pentru Serviciul Naţional de Sănătate, îndeplinindu-şi promisiunea din timpul campaniei pentru Brexit, din 2016, şi menţinându-şi, în acelaşi timp, atenţia sporită pe politicile domestice. Acţiunea urmează promisiunilor recente de a angaja mai mulţi funcţionari publici şi de a creşte cheltuielile pentru infrastructură, inclusiv cea feroviară.

Măsurile includ o infuzie de numerar de 2,1 miliarde de lire sterline, pentru a pregăti economia pentru un divorţ de UE fără acord. Însă în ciuda comentariilor publice ale lui Johnson, politicienii interpretează aceste măsuri ca dovezi că premierul se pregăteşte de alegeri anticipate. 

Duminică, conservatorul James Cleverly a declarat pentru Sky News: „Nu vom iniţia alegeri generale”, un semn al faptului că declanşatorul probabil al unor alegeri naţionale anticipate ar fi un vot de neîncredere  în Parlament înaintat de către principala formaţiune din opoziţie, Partidul Laburist.

Laburistul Jonathan Ashworth a spus că alegerile ar putea avea loc „foarte curând”, sugerând că creşterea cheltuielilor pentru Serviciul Naţional de Sănătate a fost o tactică a guvernului pentru a câştiga votanţi. Partidul a sugerat că va iniţia un vot de încredere atunci când Parlamentul se va reuni la începutul lui septembrie.

Alegerile speciale de săptămâna trecută din circumscripţia Brecon şi Radnorshire din Ţara Galilor au arătat riscul pentru guvern al unor alegeri anticipate.

Înfrângerea Partidului Conservator al lui Johnson i-a redus majoritatea din Parlament la doar un loc, acest lucru însemnând că va fi mult mai dificil ca un eventual acord pentru Brexit pe care Johnson l-ar negocia cu Bruxellesul să fie ratificat de parlamentari.

Însă rezultatul a arătat şi că promisiunea lui Johnson de a duce la îndeplinire Brexitul până pe 31 octombrie  nu a neutralizat ameninţarea venită de la Nigel Farage. În Brecon, conservatorii ar fi câştigat dacă candidatul lor obţinea cele 3.331 voturi care au mers la Partidul Brexitului al lui Farage. În schimb, liberal-democraţii anti-Brexit au obţinut locul.

După Brecon, Johnson este chiar mai vulnerabil în faţa unui vot de neîncredere, mai ales având în vedere faptul că există mulţi conservatori reveli, inclusiv foşti miniştri de cabinet, care se opun unui Brexit fără acord.

Potrivit The Telegraph, consilierul lui Johnson, DOminic Cummings, le-a spus miniştrilor, săptămâna trecută, că Parlamentul nu va putea opri un Brexit fără acord, chiar dacă Guvernul ar pierde un vot de neîncredere, pentru că prim-ministrul va putea reprograma un scrutin după data-limită de 31 octombrie.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite