Charles Michel a mărturisit că nu poate dormi noaptea, după Sofagate: „Scenele mi se tot derulează în minte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erdogan primindu-i pe Michel si Leyen la Ankara FOTO EPA-EFE
Erdogan primindu-i pe Michel si Leyen la Ankara FOTO EPA-EFE

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a mărturisit pentru o publicaţie germană că gafa din Turcia, când colega sa pe Ursula von der Leyen a fost lăsată în picioare, după ce omologii turci pregătiseră doar două scaune pe care s-au aşezat preşedintele turc şi el însuşi, i-a tulburat somnul, relatează Euronews.

„Nu fac niciun secret din faptul că nu dorm bine noaptea de atunci. Dacă aş putea să mă întorc în timp aş rectifica situaţia. Teama mea a fost că dacă aş fi reacţionat în vreun fel aş fi declanşat un incident şi mai serios”, a declarat Charles Michel pentru publicaţia germană de business Handelsblatt.

Acesta a mai mărturisit că de atunci scenele i se derulează neîncetat în minte şi îşi asumă partea de responsabilitate pentru incidentul care a devenit cunoscut ca Sofagate, în care colega sa, preşedinta CE, Ursula von der Lyen, a fost nevoită să se aşeze în plan secund pe o canapea, ca şi ministrul turc de externe, cu rang diplomatic inferior.

 „Am avut câteva secunde să decid ce poziţie să iau. Am avut impresia că o posibilă reacţie ar fi pus la îndoială lunga muncă diplomatică dinaintea vizitei noastre. Mai mult, nu am vrut să adopt o atitudine paternalistă faţă de doamna von der Leyen”, spune Michel citat de dpa. 

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a subliniat însă că nu e vina Turciei, care doar a respectat solicitările europenilor.

„Solicitările UE au fost respectate. Asta înseamnă că felul în care au fost dispuse locurile s-a făcut după solicitarea lor. Serviciile noastre de protocol s-au întâlnit înaintea reuniunii, iar solicitările lor au fost respectate”, a spus acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite