Cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei riscă să fie îngheţate dacă nu se ajunge la un acord cu Turcia înainte de Summitul de la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat, marţi, că cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei ar putea fi îngheţate dacă nu se ajunge la un acord cu Turcia, care le blochează în prezent candidaturile, înainte de Summitul Alianţei Atlantice de la Madrid, la sfârşitul lunii, relatează Le Figaro.

Orice acord de aderare la NATO trebuie aprobat în unanimitate de cei treizeci de membri ai săi.

Cele două ţări nordice şi-au exprimat în mod repetat surpriza faţă de obiecţiile Turciei, susţinând că Ankara şi-a exprimat sprijinul pentru cererile lor de aderare până la momentul depunerii.

”Cred că este foarte important să avansăm în această etapă. Dacă nu rezolvăm aceste probleme înainte de Madrid, situaţia riscă să îngheţe”, a declarat premierul finlandez Sanna Marin, referindu-se la următorul summit NATO de la Madrid, care urmează să înceapă pe 28 iunie.

”Nu ştim pentru cât timp, dar situaţia ar putea fi îngheţată pentru o perioadă”, a mai afirmat ea în timpul unei vizite în Suedia.

Ankara acuză Suedia şi Finlanda că oferă refugiu Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup clasificat drept ”terorist” de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Sanna Marin a subliniat că ambele ţări iau în serios preocupările Turciei şi vor să le abordeze ”şi dacă există neînţelegeri, vor fi corectate”.

Marin a menţionat însă că Turcia a declarat anterior că ţările nordice vor fi binevenite în NATO, dar că Ankara şi-a schimbat retorica odată cu depunerea cererilor de aderare.

”Desigur că luăm toate problemele foarte în serios şi avem discuţii, dar cred că depinde şi de Turcia să încerce să găsească soluţii", a precizat Sanna Marin într-o conferinţă de presă comună cu omologii săi nordici.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, în timpul unei vizite în Suedia, că NATO ”lucrează din greu” pentru a rezolva problemele ”legitime” ridicate de Turcia. Cu toate acestea, el a afirmat că Turcia ar putea să înceteze să mai blocheze cererile de aderare înainte de summitul Alianţei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite