Centralizarea, o soluţie pentru absorbţia fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absorbţia fondurilor UE, alături de justiţie şi corupţie, a devenit una dintre temele cel mai des invocate de oficialii europeni atunci când se pronunţă pentru amânarea aderării României.

Absorbţia fondurilor UE, alături de justiţie şi corupţie, a devenit una dintre temele cel mai des invocate de oficialii europeni atunci când se pronunţă pentru amânarea aderării României. În ultimul timp, aceştia se arată din ce în ce mai sceptici cu privire la capacitatea administraţiei locale de a pune în practică proiecte. Onno Simons, adjunctul şefului Delegaţiei CE la Bucureşti, se pronunţă pentru administrarea banilor la nivel central.
- Cum apreciaţi capacitatea de absorbţie a fondurilor europene în momentul de faţă?
- Este nevoie de o mulţime de îmbunătăţiri, pentru că altfel riscaţi să pierdeţi o mulţime de bani disponibili. Pentru mine, studiul Institutului European privind absorbţia fondurilor comunitare este prioritar, şi cred că este scopul principal pe care România trebuie să se concentreze.
- Ce înseamnă îmbunătăţiri? Dacă nu se schimbă nimic şi lucrurile se derulează ca până acum?
- Dacă ne uităm la rata de absorbţie pentru ISPA, programul pentru infrastructură, numai recent vom finaliza cu succes un prim program ISPA. Tot managementul ISPA se va termina la sfârşitul acestui an, sunt multe întârzieri, mult mai mulţi bani ar fi putut fi folosiţi, iar lucrurile au luat prea mult timp. (n.red.: rata de angajare pe proiecte a fondurilor ISPA este de 87%, dar de numai 20% în ceea ce priveşte banii cheltuiţi de la UE. Din 46 de proiecte angajate în perioada 2000 - 2006, un prim proiect, la Iaşi, se va finaliza în martie. Banii europeni pe ISPA, circa 2 miliarde de euro, vor trebui cheltuiţi până în 2010).
- Ce ar trebui făcut mâine pentru a îmbunătăţi capacitatea de absorbţie?
- E legată de o bună administraţie publică, aveţi nevoie de mulţi funcţionari publici motivaţi şi bine plătiţi care să aibă oportunităţi de promovare; asta presupune multe schimbări - oameni care să pregătească proiecte, să facă documentaţiile tehnice, care să fie gata ca atunci când banii sunt aici. Trebuie să aveţi proiecte suficiente care să se potrivească în cadru, pentru că, dacă întârziaţi, banii se duc înapoi la contribuabilul european. Este destul de târziu, dar mai e ceva timp pentru a îmbunătăţi pregătirea.
- Există opinia să se facă o agenţie centralizată de gestionare a fondurilor europene. Managementul fondurilor europene ar trebui să se facă centralizat sau descentralizat?
- Este la latitudinea guvernului să decidă, dar centralizat aveţi şanse mai mari să folosiţi mai mulţi bani. Pe de altă parte, nu aveţi nevoie de o mulţime de instituţii care să gestioneze mici părţi, pentru că atunci se generează o luptă între birocraţii. Pe de altă parte, există şi argumente pentru managementul descentralizat, la nivelul regiunilor sau al micilor oraşe, pentru că ele ştiu cel mai bine ce au nevoie. Trebuie să existe o bună cooperare între nivelul descentralizat şi cel centralizat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite