Cele 10 puncte ale acordului de pace: Ucraina va plăti pensiile separatiştilor, iar graniţele sunt cele stabilite prin armistiţiul din septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 15 februarie 2015, la miezul nopţii, ostilităţile dintre separatişti şi forţele ucrainene vor lua sfârşit FOTO AP
Pe 15 februarie 2015, la miezul nopţii, ostilităţile dintre separatişti şi forţele ucrainene vor lua sfârşit FOTO AP

Potrivit acordului de pace pentru Ucraina, semnat la Minsk, în care liderii europeni au negociat un nou armistiţiu în Ucraina, Kievul va trebui să asigure tratative pentru alegeri locale în estul ţării, la scurtă vreme după ce se va retrage artileria din zonă. Mai mult, Ucraina va trebui să restabilească o parte din sectorul bancar din regiunile estice aflate sub controlul separatiştilor, pentru plata pensiilor şi ajutoarelor sociale.

Acord de pace în Ucraina: prevederi

Pe 15 februarie 2015, la miezul nopţii, ostilităţile dintre separatişti şi forţele ucrainene vor lua sfârşit. 

În scopul creării unei zone-tampon armamentul greu va fi retras şi de către forţele ucrainene şi de cele rebele. Retragerea armamentului greu trebuie să înceapă nu mai târziu de a doua zi după întreruperea focului şi trebuie să se încheie în decursul a 14 zile. Acest proces va fi facilitat de OSCE cu ajutorul grupului de contact de la Minsk, notează HotNews.

În 30 de zile, Parlamentul ucrainean va trebui să adopte o hotărâre prin care să definească un teritoriu ce va avea regim special, teritoriu bazat pe o linie de demarcaţie menţionată deja în memorandumul semnat tot la Minsk pe 19 septembrie, notează agenţia de ştiri rusă TASS.

Ucraina va asigura un dialog privind condiţiile unor alegeri locale în est, imediat după retragerea armatelor. „În prima zi după retragere, va avea loc un dialog privind modalităţile de desfăşurare a alegerilor locale, potrivit legislaţiei Ucrainei. Acesta va viza conducerea temporară a guvernelor locale în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk şi, de asemenea, privind viitoarea conducere a acestor zone bazate pe legea mai sus menţionată“, se arată în documentul semnat la Minsk pe 12 februarie.

Să asigure amnistierea prin adoptarea unei legi care să interzică urmărirea penala şi pedepsirea persoanelor în legătura cu evenimentele care au avut loc în Doneţk şi Lugansk.

Prin document, se stabileşte eliberarea şi schimbul tuturor prizonierilor şi celor reţinuţi ilegal. Acest proces trebuie să se încheie cel mai târziu în a cincea zi de la retragerea pe linia de demarcaţie.

Restabilirea controlului complet al graniţei de stat ucrainene, stabilite de-a lungul zonei de conflict, va trebui să aibă loc în prima zi după ce au avut loc alegeri locale şi trebuie încheiate după „un acord politic complet“ (adică alegeri şi reforme constituţionale) până la finalul anului 2015, mai prevede documentul.

Toate problemele legate de alegerile locale vor fi discutate şi coordonate împreună cu reprezentanţi din anumite zone ale Doneţkului şi Luganskului. Alegerile se vor ţine conform standardelor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), fiind monitorizate de Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul OSCE.

Un alt set de măsuri, potrivit acordului de pace pentru Ucraina, semnat la Minsk, priveşte restabilirea legăturilor sociale şi economice dintre Kiev şi regiunile estice separatiste, inclusiv plata pensiilor şi beneficiilor sociale pentru locuitorii de acolo. „În acest scop, Ucraina va restabili managementul unui segment al sistemului bancar din regiunile lovite de conflict şi, posibil, va fi înfiinţat un comitet internaţional pentru uşurarea acestor transferuri“, specifică documentul.

La începutul lunii noiembrie, prim-ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat că Kievul va suspenda plăţile de aproximativ 2,6 miliarde de dolari pentru sectorul public, reprezentând în mare parte salarii şi pensii, pentru oamenii din zonele de conflict Doneţk şi Lugansk. Conducerea autoproclamatei Republici Populare Doneţk a descris decizia Kievului ca fiind „o crimă de război, notează TASS.

Măsurile adoptate în acordul de pace pentru Ucraina semnat stipulează şi furnizarea ajutorului umanitar în zona de conflict. Se specifică faptul că va fi acordat „acces sigur, livrare, depozitare şi distribuire de ajutoare umanitare celor care au nevoie“, totul bazat pe un mecanism internaţional.

Noua constituţie a Ucrainei va stabili statutul special al regiunilor separatiste

Potrivit măsurilor adoptate la Minsk, noua Constituţie a Ucrainei va intra în vigoare până la sfârşitul anului. Ea va include o clauză de descentralizare şi adoptare a unei noi legi privind un statut special al regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Potrivit documentului semnat la Minsk, Constituţia „va lua în considerare detaliile anumitor zone din regiunile Doneţk şi Lugansk negociate cu reprezentaţii acelor zone“. Va fi adoptată şi o lege privind statutul special al regiunilor separatiste până la finalul lui 2015.

Anexa documentului arată că regiunile separatiste au dreptul la propria limbă şi că autorităţile municipale pot încheia acorduri cu autorităţile centrale privind dezvoltări economice, sociale şi culturale din regiunile Doneţk şi Lugansk şi pot facilita cooperarea internaţională între regiuni şi Rusia.

Putin şi Poroşenko vor solicita experţilor să estimeze distrugerile din estul Ucrainei

„Am fost de acord cu preşedintele Poroşenko să ne instruim experţii militari, şi eu îmi voi face partea, să aflăm ce se întâmplă în realitate pe teren şi să încercăm să punem la cale o listă complexă de măsuri pentru a verifica deciziile luate şi a controla şi supraveghea implementarea lor de ambele tabere“, a declarat joi Vladimir Putin, în faţa jurnaliştilor de la Minsk.

Liderul Rusiei a citat ca exemplu diferenţele în estimarea situaţiei din oraşul ucrainean Debalţeve, un oraş pe care Kievul refuză să-l considere încercuit. „Am avut unele îndoieli de la început. Dacă o asemenea încercuire chiar a avut loc, acţiunea logică ar fi fost ca cei încercuiţi să încerce să scape. Atunci cei de afară ar fi încercat să stabilească un coridor pentru evacuarea soldaţilor încercuiţi“, a adăugat Vladimir Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite