Cel puţin patru morţi şi sute de răniţi după tornada devastatoare din Cehia: „A fost o apocalipsă” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

O tornadă însoţită de grindină rar întâlnită în Europa a lovit joi seară de-a lungul graniţei de sud a Republicii Cehe, măturând  clădiri şi case ale unor localităţi şi sate din regiunea Moraviei de Sud. Cel puţin patru oameni au murit şi sunt sute de răniţi, fiind trimise în ajutor echipe de salvare, inclusiv din Austria şi Cehia, dar şi armata cehă.

"Este iadul pe pământ", a declarat guvernatorul regiunii Moravia de Sud, Jan Grolich.

A fost semnalată grindină de mărimea mingilor de tenis, iar oficialii locali au declarat că mai multe sate au suferit pagube considerabile de-a lungul a 25 km între oraşele Breclav şi Hodonin.

GALERIE FOTO

Tornada de joi seara a lovit cu rafale de vânt care au atins 219 de kilometri pe oră şi a smuls accoperişurile caselor şi copaci din rădăcini. 

Guvernul a declarat că aproximativ 1.000 de case au fost avariate, iar autorităţile locale încearcă să găsească cazare pentru localnicii care au rămas fără case.

 În Hodonin, aflat la graniţa cu Slovacia, spitalul local a tratat zeci de răniţi, iar un azil de bătrâni şi grădina zoologică locală au fost distruse, scrie Agerpres. De asemenea, regiunea a suferit întreruperi majore de energie electrică, 78.000 de case şi companii fiind fără curent vineri dimineaţă. Traficul a trebuit întrerupt pe o autostradă importantă care leagă Praga de Bratislava.

Furtunile l-au obligat pe premierul Andrej Babis să rămână la Bruxelles după summit-ul UE, întrucât o aterizare la Praga ar fi fost prea periculoasă.

Cel puţin o treime din casele din satul Hrusky, cu o populaţie de 1.600 de persoane, au fost distruse de tornadă. Doar 15% din clădiri au rămas neatinse, a spus viceprimarul Marek Babisz, potrivit BBC.

"Biserica nu mai are turn, şcoala elementară a rămas fără acoperiş şi izolaţie, din case mai sut în picioare doar pereţii", a spus el pentru radioul public ceh.

Situaţia arăta ca un câmp de luptă, a spus Antonin Tesarik, directorul spitalului Hodonin, unde au fost trataţi mulţi dintre răniţi.

„A fost o apocalipsă. Era sânge peste tot şi oameni neajutoraţi în lacrimi. Şi-au salvat viaţa şi şi-au pierdut acoperişurile de deasupra capului", a spus el agenţia de presă CTK.

„Estimăm că între 100 şi 150 de persoane au fost rănite, inclusiv copii şi persoane în vârstă”, a declarat o purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgenţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite