Cei 70 de diplomaţi ruşi declaraţi indezirabili de Sofia au părăsit teritoriul bulgar. Acuzaţii grave pentru politicieni, jurnalişti şi politologi din ţara vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada Rusiei la Sofia FOTO Wikimedia
Ambasada Rusiei la Sofia FOTO Wikimedia

Cei 70 de reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei la Sofia declaraţi persona non grata au părăsit duminică seara teritoriul bulgar în ciuda presiunilor Moscovei.

Cei 70 de diplomaţi ruşi expulzaţi din Bulgaria pentru spionaj şi familiile lor au plecat începând de duminică după-amiază cu două avioane care au primit permise speciale de zbor, în condiţiile în care aeronavele ruseşti nu pot tranzita spaţiul aerian al UE din cauza sancţiunilor.

Decizia expulzării diplomaţilor ruşi a provocat o criză politică la Sofia, unele partide, în special socialiştii, opunându-se acestui demers sub motivul că acest act va degrada şi mai tare relaţiile dintre Sofia şi Moscova.

Rusia a lansat un ultimatum prin intermediul ambasadoarei sale la Sofia, care a ameninţat cu închiderea misiunii diplomatice şi întreruperea relaţiilor. Şi totuşi, premierul interimar Kiril Petkov, demis prin moţiune de cenzură în urma apariţiei scandalului despre diplomaţii ruşi care activau ca spioni, nu a cedat presiunilor. Ba dimpotrivă, l-a propus la postul de premier pe un co-lider al partidului său anti-corupţie, „Continuăm schimbarea”, şi anume pe ministrul de Finanţe Asen Vasilev.

Lena Borislavova, şefa de cabinet a lui Petkov, a declarat sâmbătă la postul de radio Darik că serviciile secrete bulgare deţin informaţii precum că statul rus a plătit politicieni, jurnalişti, analişti politici şi alte persoane pentru a influenţa opinia publică bulgară în acord cu tezele susţinute de Moscova. Plăţile se ridicau la 4.000 de leva, adică puţin peste 2.000 de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite