Cehii îşi aleg preşedintele. Favoritul este un veteran de stânga prorus

Cehii îşi aleg preşedintele. Favoritul este un veteran de stânga prorus

Milos Zeman, favoritul alegerilor prezidenţiale din Cehia FOTO Arhivă

Aproximativ 8,4 milioane de cehi sunt aşteptaţi vineri şi sâmbătă la urne pentru a-şi alege preşedintele, favorit fiind actualul şef al statului Milos Zeman, un veteran de stânga prochinez şi prorus.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 73 de ani, economistul Milos Zeman, cunoscut pentru limbajul său vulgar şi provocator, este favorit la obţinerea unui nou mandat de cinci ani la preşedinţia Cehiei.

Conform sondajelor, pe locul doi ar urma să se claseze Jiri Drahos, un profesor de chimie de 68 de ani fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Cehiei. Acest bărbat elegant ar fi preferatul locuitorilor marilor oraşe şi proeuropenilor, notează AFP.

Singurul contracandidat al lui Zeman cu o carieră politică în spate este fostul premier Mirek Topolanek, în vârstă de 61 de ani, care şi-a prezentat candidatura în ultimul moment.

Alţi candidaţi sunt amatorul de jocuri de cărţi şi poezie Michal Horacek şi diplomatul Pavel Fischer.

Conform sondajelor, Milos Zeman nu va obţine peste 50% în primul tur, al doilea tur urmând să aibă loc pe 26 şi 27 ianuarie.

În Cehia, preşedintele are atribuţii limitate, dar poate influenţa semnificativ opinia publică, relevă agenţia de presă DPA, ciatată de Agerpres.

Urnele vor fi deschise vineri între orele locale 14.00 şi 22.00 şi sâmbătă între 8.00 şi 14.00, iar primele rezultate sunt aşteptate în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: