Cehia sprijină militar Ucraina cu tancuri T-72

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto wikimedia
foto wikimedia

Televiziunea de stat cehă a anunţat, marţi, că „mai multe” tancuri T-72 şi vehicule de luptă de tip BVP-1 au fost trimise de Cehia către Ucraina sub forma unui sprijin militar, informează Reuters.

BVP-1 reprezintă varianta cehă, fabricată sub licenţă, a vehiculului sovietic de luptă al infanteriei BMP-1. 

Wall Street Journal scrie că acest prim transfer de tehnică grea, reprezentat de tancuri şi blindate de producţie sovietică, a fost oferit de Cehia sub forma unui sprijin militar pentru Ucraina, la cinci săptămâni de la declanşarea „operaţiunii speciale” în Ucraina. 

Cehia are în vedere să pună la dispoziţia Ucrainei propriile instalaţii industriale pentru retuşarea echipamentelor militare ucrainene deteriorate. 

The Drive/ War Zone, publicaţia de specialitate scrie că în rândul ţărilor NATO se află un număr mare de tancuri T-72, de fabricaţie sovietică, ereditate de către majoritatea statelor est-europene care au participat la fostul Pact de la Varşovia. 

Blindatele pot fi transportate către Ucraina fie pe cale ferată, fie ataşate camioanelor de transport. 

Soldaţii ucraineni sunt obişnuiţi cu tancurile T-72 şi beneficiază inclusiv de un număr impresionant de tancuri asemănătoare capturate de la trupele ruseşti.  

Potrivit site-ului Oryx, care raportează în mod independent pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, pe baza cercetării tuturor imaginilor şi înregistrărilor făcute publice din spaţiul online, Rusia a pierdut 400 de tancuri, printre care şi modelele T-72 actualizate după 1990 sau tancuri T-80, T-90. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite