Cehia se oferă să găzduiască întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Joe Biden. Moscova se umflă în pene că şeful Casei Albe l-a sunat pe liderul de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin
Preşedintele SUA, Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin

Ministrul de externe al Cehiei, Jan Hamáček, le-a cerut ambasadorilor săi la Moscova şi Washington să propună organizarea summitului Rusia-SUA la Praga. Moscova nu îşi ascunde satisfacţia că a reuşit să-l determine pe Joe Biden să-l sune pe Vladimir Putin şi să-i propună o întâlnire într-o ţară terţă, ceea ce echivalează cu recunoaşterea importanţei puterii ruse, după săptămâni de escaladare a tensiunilor în jurul Ucrainei.

În timpul convorbirii, preşedintele SUA a reafirmat obiectivul părţii americane de a stabili relaţii stabile şi previzibile cu Rusia, în conformitate cu interesele Washingtonului şi a propus organizarea unei întâlniri personale într-o ţară terţă, în următoarele luni.

„Am reacţionat la mesajul preşedintelui Biden, care a propus organizarea unei întâlniri personale cu preşedintele Vladimir Putin pe teritoriul unei ţări terţe. Am dispus ambasadorilor noştri la Washington şi Moscova să propună Praga ca posibil loc de întâlnire, capitala cehă găzduind anterior şi întâlnirea Obama-Medvedev” – a scris Jan Hamáček pe Twitter.

Apelul telefonic al preşedintelui american, Joe Biden, către liderul rus, Vladimir Putin, nu a fost unul neaşteptat, întrucât logica vorbeşte în favoarea continuării dialogului, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. „Nu, nu a fost o surpriză, probabil pentru că logica încă vorbeşte despre necesitatea continuării dialogului la cel mai înalt nivel” – a declarat Peskov răspunzând jurnaliştilor la întrebarea dacă apelul lui Biden a fost unul neaşteptat. Întrebat despre prezentarea diferită a informaţiilor cu privire la acest apel pe site-ul Casei Albe şi pe site-ul Kremlinului, Dmitri Peskov a subliniat că, de cele mai multe ori, părţile publică în informaţiile despre convorbirea telefonică „acele accente pe care fiecare parte le consideră ca fiind importante”.

Moscova nu îşi ascunde satisfacţia: un summit între preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Joe Biden, la iniţiativa Casei Albe, echivalează cu recunoaşterea importanţei puterii ruse, după săptămâni de escaladare verbală a tensiunilor şi zgomot de bocanci militari în jurul Ucrainei, comentează joi AFP.

Din ianuarie şi de la instalarea noului preşedinte american, relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au degradat rapid. Ambasadorul rus a fost rechemat în ţară după ce Joe Biden l-a calificat pe omologul său rus drept "ucigaş". De asemenea, Rusia a fost vizată de noi sancţiuni, după ce a fost acuzată de otrăvirea principalului opozant al ţării, Aleksei Navalnîi, şi prinsă în flagrant, potrivit Washingtonului, cu numeroase atacuri cibernetice.

Apoi, Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană, acuzând Kievul de intenţii ce ar putea justifica o invazie. În timpul unei discuţii telefonice, preşedintele Biden şi cancelarul federal german Angela Merkel au convenit să-i ceară Moscovei reducerea efectivelor sale militare de la frontiera cu Ucraina, pentru a permite "o detensionare a situaţiei".

În acest context, propunerea lui Joe Biden pentru un summit în doi într-un oraş neutru este o surpriză diplomatică ce pare să stârnească profunda satisfacţie a Moscovei, în condiţiile în care Washingtonul este cel care a făcut primul pas. Chiar dacă Kremlinul nu a acceptat imediat propunerea, formulată de Biden în timpul unei discuţii telefonice, marţi seara, cu Vladimir Putin, preşedintele rus a discutat în aceeaşi seară cu omologul său finlandez Sauli Niinsto, a cărui ţară a găzduit în 2018 cea mai recentă întrevedere la acest nivel, în 2018, între Putin şi preşedintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump.

În orice caz, diplomaţia rusă a anunţat rapid că aşteaptă ordinele lui Putin. "Ţine de competenţa administraţiei prezidenţiale. Însă, fără îndoială, ne vom face partea noastră de muncă", a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova.

De asemenea, responsabili ruşi au lăudat importanţa evenimentului. Astfel, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului), Konstantin Kosaciov, a apreciat că un astfel de summit este "o veste de o amploare mondială" şi că Biden a dat de înţeles că doreşte "ca această întrevedere să aibă loc repede".

Potrivit şefului Comisiei Afaceri Externe din Duma de Stat (camera inferioară), Leonid Sluţki, SUA "au făcut un pas pentru a trece de la confruntare la dialog". "Este bine că liderii primelor două puteri nucleare (ale lumii) sunt gata să coopereze", a subliniat Sluţki.

Şi Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a comparat importanţa summitului Biden-Putin cu cel pe care l-a avut el, în plin Război Rece, cu Ronald Reagan, summit ce a dus la încheierea unui tratat de dezarmare nucleară.

Politologul rus Fiodor Lukianov subliniază că, "în Rusia, perspectiva acestei întrevederi va fi prezentată ca un important succes". "Şi, într-o anumită măsură, aşa şi este, în condiţiile în care chiar nu demult Biden s-a exprimat în mod jignitor faţă de Putin", a spus el. Acum, "temperatura" a scăzut din nou, a mai constatat el, adăugând că se aşteaptă ca presiunea militară la frontierele ucrainene să scadă în curând, pentru că "nimeni nu este interesat de confruntări militare".

Miercuri seara, responsabili turci au anunţat că SUA au renunţat să desfăşoare săptămâna aceasta două nave de război în Marea Neagră prin strâmtorile turce. Anunţul despre această desfăşurare intervenise într-un context de escaladare a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, iar decizia de a trimite nave de război era considerată un semn de susţinere a Kievului de către Washington.

Ştirea privind organizarea unui summit îi lasă pe unii din opoziţia rusă, dimpotrivă, dezamăgiţi, ei văzând în aceasta o concesie faţă de Putin şi dorinţa lui de recunoaştere.

"Un summit? Despre ce să mai discute SUA cu Putin? Este exact ceea ce vrea Putin, o întrevedere faţă în faţă care să-l legitimizeze", şi-a exprimat nemulţumirea, pe Twitter, fostul campion mondial la şah şi critic la adresa Kremlinului, Gari Kasparov.

De altfel, susţinătorii preşedintelui rus se bucură din exact aceleaşi motive. "Biden este cel care a cerut convorbirea telefonică ieri, Biden este cel care a sunat şi Biden este cel care dorea să discute despre un summit", notează, pe un ton ironic, jurnalistul Vladimir Soloviov, vedetă a postului de televiziune Rossia-1 şi unul dintre cei mai zeloşi promotori ai Kremlinului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite