Cehia a blocat o potenţială achiziţie de tehnologie nucleară de către Iran - surse

Cehia a blocat o potenţială achiziţie de tehnologie nucleară de către Iran - surse

Vedere aeriană asupra centralei nucleare din apropierea oraşului iranian Arak FOTO AP / imagine cu rol ilustrativ

Cehia a blocat o încercare a Iranului de a achiziţiona, anul acesta, o importantă încărcătură de tehnologie care poate fi folosită pentru îmbogăţirea uraniului, atenţia fiindu-i atrasă de documente false, afirmă experţi de la ONU şi surse occidentale citate de Reuters în pagina electronică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incidentul ar putea să sporească îngrijorările Occidentului cu privire la încrederea pe care o poate avea în Teheran că va respecta acordul în domeniul nuclear pe care îl negociază cu marile puteri, prin care Iranul se angajează la o limitare a activităţilor nucleare sensibile în schimbul anulării sancţiunilor care i-au fost impuse.

Negociatorii încearcă să ajungă la un acord final până la sfârşitul lui iunie, după ce au încheiat un acord preliminar pe 2 aprilie, prin care iranienii s-au angajat să reducă numărul centrifugelor pe care le oprează şi sunt de acord cu alte limitări ale acţivităţilor lor nucleare pe termen lung.

Unele detalii ale acestei încercări de achiziţionare au fost prezentate în ultimul raport anual întocmit de către un grup de experţi pentru Comisia de monitorizare a sancţiunilor impuse Iranului din cadrul Consiliul de Securitate al ONU, la care Reuters a avut acces.

Grupul a anunţat în ianuarie că Iranul a încercat să cumpere compresoare - care au atât aplicaţii nucleare, cât şi non-nucleare - fabricate de către compania Howden CKD Compressors deţinută de americani.

Un oficial ceh şi un diplomat occidental la curent cu cazul au confirmat pentru Reuters că Iranul a încercat să achiziţioneze încărcătura de la Howden CKD în Cehia şi că autorităţile cehe au acţionat pentru a bloca tranzacţia.

Era neclar dacă în această tentativă erau implicaţi intermediari.

De asemenea, nu exista niciun indiciu că Howden CKD ar fi comis vreo ilegalitate. Reprezentanţi ai companiei din Praga au refuzat să comenteze, precizează Reuters.

Potrivit grupului de experţi de la ONU, care monitorizează respectarea sancţiunilor de către regimul iranian, comanda a fost dată de către un "utilizator final fals".

"Cumpărătorul şi compania de transport implicaţi în tranzacţie au prezentat documente false cu scopul de a ascunde originile, traseul şi destinaţia încărcăturii, cu intenţia de a ocoli controalele exporturilor şi sancţiunile", afirmă aceeaşi sursă.

Raportul nu a furnizat alte detalii despre tranzacţie. Misiunea Iranului la ONU nu a răspuns la întrebări cu privire la raport, precizează Reuters.

Contractul, în valoare de 61 de milioane de dolari

Oficialul ceh a declarat că partea care dorea compresoarele a pretins că dispozitivul era necesar pentru o staţie de compresare de tipul celor folosite pentru transportarea gazelor naturale.

El a refuzat să spună cum anume a fost oprită tranzacţia, să ofere specificaţiile compresoarelor sau să confirme cumpărătorul. Însă a subliniat că autorităţile cehe au oprit tranzacţia.

Potrivit acestui oficial, care a solicitat protecţia anonimatului, valoarea contractului a fost de aproximativ 1,5 miliarde de coroane cehe (61 milioane de dolari).

Este vorba despre o sumă uriaşă pentru companie, care anterior s-a numit CKD Kompresory, un lider în furnizarea de compresoare centrifugale multietajate, între altele către industriile petrolieră, a gazelor naturale şi petrochimică.

Firma a fost achiziţionată de către Colfax Corp. din Statele Unite, în 2013, cu 69,4 milioane de dolari. Un purtător de cuvânt al Colfax a refuzat să comenteze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările