Ministrul de culoare Cecile Kyenge ia atitudine şi protestează faţă de atacurile rasiste din Parlamentul italian

Ministrul de culoare Cecile Kyenge ia atitudine şi protestează faţă de atacurile rasiste din Parlamentul italian

Cecile Kyenge, primul ministru italian de culoare. FOTO: Reuters

Ministrul Integrării din Italia, Cecile Kyegene, a refuzat să răspundă pe măsura atacurilor rasiste  din ultimele patru luni până marţi, când oficialul a protestat în mod public faţă de abuzurile verbale lansate de Liga Nordului.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timpul unei prezentări a planului naţional de luptă împotriva rasismului, ministrul de origine congoleză i-a somat pe membrii partidului de extremă dreapta Liga Nordului, care face parte din alianţa de guvernământ italiană, să înceteze „imediat” atacurile rasiste. „Dacă Maroni (secretarul Ligii Nordului) nu pune capăt atacurilor militanţilor Ligii, nu voi lua parte la conferinţa cu ocazia sărbătorii partidului, în august”, a avertizat Kyenge.

Cu doar câteva zile înainte, ministrul a acceptat să participe la o dezbatere cu guvernatorul Zaia, membru al Ligii Nordului, pentru „a se confrunta în idei, nu insulte”, potrivit cotidianului francez „Le Libération”.

Însă jignirile la adresa primului ministru italian de culoare au venit din toate părţile la început. În timpul primei sale apariţii publice în Camera Deputaţilor, pe 2 aprilie, Kyege a capătat numeroase apelative rasiste din partea membrilor Ligii Nordului, partid recunoscut pentru atitudinea sa anti-imigranţi. Din rândul deputaţilor s-au putut auzi calificative precum „maimuţă congoleză”, „negresă”, „urâtă neagră”.

Ostilităţile s-au accentuat la mijlocul lunii iunie, când o membră a Ligii, Dolores Valandro, şi-a declarat în mod public indignarea că ministrul de culoare nu este „violată”, ca reacţie  la ştirea despre un african care a încercat să violeze două românce în Genova.

De ce nu a violat-o nimeni niciodată, ca să înţeleagă ce simte victima acestei infracţiuni oribile? Este o ruşine!

Dolores Valandro, consilier şi membru al Ligii Nordului

Declaraţia ei i-a adus însă excluderea din partid, Liga Nordului motivând că vrea să se „disocieze complet de această afirmaţie violentă, stupidă şi nepotrivită”.

Un buchet de flori în schimbul iertării

Perioada de pace nu a durat mult, iar Kyenge a fost din nou ţinta atacurilor verbale. Pe 13 iulie, Roberto Calderoli, vicepreşedintele Senatului şi membru al Ligii Nordului, l-a comparat pe ministru cu un urangutan în faţa a 1.500 de persoane. „Atunci când văd imagini cu Kyenge, nu pot să nu mă gândesc la un urangutan”, a spus fără ezitare oficialul italian.

Ministrul de origine congoleză şi-a păstrat sângele rece şi raţiunea. „Nu iau personal declaraţiile lui Carderoli, dar mă întristează din cauză că afectează imaginea Italiei”, a declarat la acea vreme Kyenge. Deputatul a încercat să-şi scuze vorbele şi i-a oferit ministrului un buchet de flori.

Atac cu banane

Gestul de împăcare nu a avut niciun efect, căci pe 26 iulie membrii grupului cu tendinţe fasciste Forza Nuova au aruncat cu banane în Kyenge, atunci când ţinea un discurs public. În ciuda umilinţelor suportate, ministrul a spus doar că este „întristată” de risipa şi atitudinea tinerilor, refuzând să intre în jocul vicios al extremismului de dreapta.

Insultele rasiste nu sunt considerate delict în Italia, iar cei care lansează astfel de atacuri verbale nu sunt constrânşi de riscul demiterii sau al pedepselor legale. Ci preferă doar să revină cu scuze mai degrabă nesincere, pur declarative. În ciuda indignării care s-a răspândit în mass-media italiene faţă de atacurile rasiste, puterea de la Roma nu a dovedit că se implică în lupta împotriva abuzurilor pe criterii etnice.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: