Cearta conjugală l-ar putea costa pe Boris Johnson postul de premier. Colegii de partid îl somează să dea explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Johnson şi partenera sa de viaţă Carrie Symonds
Boris Johnson şi partenera sa de viaţă Carrie Symonds

Boris Johnson este supus unor presiuni de către colegi de-ai săi conservatori să dea explicaţii cu privire la o scenă conjugală care a semănat probleme în cursa la succesiunea premierului britanic Theresa May, al cărui mare favorit este până în prezent, relatează AFP.

Potrivit unui sondaj realizat ”la cald” de săptămânalul The Mail On Sunday, scandalul i-a erodat deja popularitatea în rândul alegătorilor britanici, în pofida faptului că fostul primar al Londrei pare să-şi păstreze intactă susţinerea membrilor Partidului Conservator în bătălia cu ministrul de Externe Jeremy Hunt.

Cei 160.000 de membri ai formaţiunii urmează să-şi desemneze până la sfârşitul lui iulie liderul, care va deveni în mod automat premier, în urma plecării Theresei May de la putere.

Johnson a refuzat să răspundă, sâmbătă, unor întrebări despre acest subiect, în cadrul primei etape a unui turneu naţional, la Birmingham, în centrul Angliei, cu Jeremy Hunt, în faţa unor membri ai partidului, care l-au aclamat în picioare.

”Eu nu cred că oamenii au chef să audă vorbindu-se despre acest fel de lucruri”, i-a răspuns el unui jurnalist, preferând să se cantoneze în probleme politice. ”Noi trebuie să realizăm Brexitul”, a pledat fostul ministru de Externe, promiţând să pregătească Regatul Unit de o ieşire din Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”).

ŢIPETE ŞI URLETE

Profitând de ocazie, rivalul său, Jeremy Hunt, a apreciat duminică, la Sky News, că ”cineva care vrea să fie premier trebuie să răspundă la toate întrebările”, în timp ce ministrul Comerţului Liam Fox reclama, la rândul său, la BBC, ”o explicaţie”.

Alan Duncan, un fost secretar de stat la Ministerul de Externe în mandatul lui Boris Johnson, a declarat pentru The Guardian că fostul său şef a dat dovadă de ”lipsă de disciplină” în toată careiera sa şi că un ”mare semn de întrebare este suspendat deasupra capului său”.

Vineri, Poliţia din londra s-a dus la domiciliul fostului primar al Londrei - cunoscut prin gafele şi excesele sale -, după ce a primit un apel ce semnala o zgomotoasă dispută conjugală.

Potrivit The Guardian, un vecin a sunat la poliţie în noaptea de joi spre vineri, declarând că a auzit urlete şi uşi trântite în domiciliul lui Johnson şi  partenerei sale Carrie Symonds, în sudul Londrei.

Symonds ar fi fost auzită ţipând ”cară-te” şi ”ieşi din apartamentul meu”.

Vecinul care a spus că a înregistrat altercaţia din domiciliul său, a povestit The Guardian că a băttut în trei rânduri la uşa cuplului, dar că n-a răspuns cineva. El a declarat că a auzit ”două ţipete foarte puternice” şi ”o bubuitoruă mare” de uşă, care a zguduit imobilul.

HUNT, ”OUTSIDER”

Unii analişti apreciază că această ”ceartă” conjugală ar putea avea un impact asupra cursei la Downing Street, chiar dacă agenţiile de pariuri continuă să mizeze pe  "BoJo".

Înainte să aibă loc scena certei, charismaticul Boris Johnson şi-a asigurat un avans confortabil în bătălia în vederea înlocuirii Theresei May, obţinând peste jumătate dintre voturile deputaţilor conservatori în ultimul tur de scrutin, joi.

”Se întâmplă tot timpul astfel de lucruri acasă la el, cineva varsă vin, nu trebuie să ţinem prima pagină cu asta. Important este ce va face acest tip cu Brexitul”, pleda sâmbătă, la Birmingham, unul dontre tinerii săi susţinători, Hasnain Ahmed.

În schimb, Karen Shakespeare, o consilieră municipală conservatoare, s-a declarat ”impresionată” de ”francheţea şi rectitudinea” lui Jeremy Hunt.

”Eu sunt ousider”, recunoaşte Hunt, ”însă, în politică, au loc surprize”.

Dezbaterea de sâmbătă, prima dintr-o serie de 16 dezbateri în toată ţara, a avut loc înainte cu o zi de marcarea a trei ani de la referendumului Brexitului - marele subiect pe care urmează să-l atace viitorul premier.

Cei doi bărbaţi în vârstă de cincizeci de ani promit să pună în aplicare ieşirea regatului Unit din UE şi să reuească acolo unde a eşuat Theresa May,nevoită să demisioneze după ce a încercat în trei rânduri, în zadar, să obţină adoptarea de deputaţii britanici a acordului retragerii pe care l-a încheiat în noiembrie cu UE.

Boris Johnson ar fi fost consiliat de către Steve Bannon

Boris Johnson, marele favorit la succesiunea Theresei May, ar fi fost consiliat de către Steve Bannon, fostul consilier al lui Donald Trump, dezvăluie presa britanică.

După ce The Guardian a dezvăluit vineri oo altercaţie între Boris Johnson şi partenera sa, The Observer scria duminică despre presupusele legături ale acestuia cu extrema dreaptă.

Ziarul britanic dezbăluie că Johnson ar fi fost consiliat de către Steve Bannon, directorul campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump.

Zvonuri despre legături între cei doi au apărut de vara trecută, însă au fost negate întotdeauna de către Johnson.

The Observer publică de această dată o înregistrare video în care Bannon afirmă că se află în contact cu fostul ministru britanic de Externe.

 Imaginile au fost filmate în iulie 2018 de către americana Alison Klayman, care realizează un documentar despre  Bannon, ”The Brink”.

Documentarul urmează să apară în iulie.

În înregistrare, fostul consilier al lui Trump, aşezat în camera sa de hotel, afirmă că se află în contact în mod regulat cu Johnson.

La momentul demisiei fostului şef al diplomaţiei din Guvernul May, Bannon afirmă că l-a ajutat să-şi redacteze discursul.

Aceste noi dezvăluiri au loc în contextul în care Boris Johnson este marele favorit la succesiunea premierului demisionar.

Dezvăluiri cu privire la zgomotoasă ceartă conjugală şi intervenţia poliţiei au dat deja o o primă lovitură imaginii fostului primar al Londrei.

Această a doua dezvăluire continuă să sporească presiunile asupra lui ”BoJo”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite