Cea mai mare tragedie din Mediterana: 950 de victime.  Donald Tusk a convocat un summit extraordinar al UE pe tema imigraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţii se luptă să supravieţuiască după ce ambarcaşiunea care îi transporta s-a răsturnat
Imigranţii se luptă să supravieţuiască după ce ambarcaşiunea care îi transporta s-a răsturnat

Miniştrii europeni de Externe ai UE s-au întâlnit, ieri, la Luxembourg pentru a încerca să elaboreze soluţii concrete în criza imigranţilor din Mediterană. Asta, în timp ce în Malta au fost aduse primele 24 de cadavre după naufragiul de duminică al unei ambarcaţiuni pescăreşti despre care se crede că transporta peste 900 de oameni.

Procuratura din Catania a anunţat că un supravieţuitor a declarat că la bordul ambarcaţiunii care s-a răsturnat în weekend în largul coastelor Libiei, în Mediterana, se aflau 950 de persoane şi nu 700, inclusiv 40-50 de copii şi aproximativ 200 de femei. Vase aparţinând Pazei de Coastă italiene au salvat 28 de persoane.

„Traficanţii de persoane au închis uşile şi i-au blocat când au încercat să iasă afară“ din cală, a declarat supravieţuitorul citat de procurorii italieni, un bărbat adus la un spital din Sicilia.

Imigranţii ilegali de la bord s-ar fi adunat într-o parte a ambarcaţiunii, pentru a atrage atenţia unei nave portugheze care trecea prin zonă, ceea ce a provocat răsturnarea ambarcaţiunii, potrivit Pazei de Coastă italiene.

Accidentul a avut loc la o săptămână după ce organizaţia Salvaţi Copiii anunţa că aproape 400 de persoane au pierit în alt accident, în largul coastelor Libiei.

Tragediile nu se mai opresc

Italia şi Malta depun eforturi pentru salvarea a două ambarcaţiuni cu imigranţi aflate în dificultate în Marea Mediterană, a declarat luni premierul italian Matteo Renzi, după ce sute de persoane şi-ar fi pierdut viaţa în naufragiul unei nave cu imigranţi la sfârşitul săptămânii trecute, relatează Reuters.

Una dintre cele două ambarcaţiuni în dificultate este o barcă pneumatică, aflată la aproximativ 55 de kilometri de ţărmurile Libiei, având între 100 şi 150 de persoane la bord, iar cealaltă este o barcă mai mare, cu aproximativ 300 de persoane la bord, a spus Renzi, care a reiterat apelul său din week-end pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă a liderilor Uniunii Europene pentru găsirea unor soluţii la această criză.

Ieri, la sute de kilometri mai la est, un alt vas cu zeci de imigranţi a naufragiat la ţărmul insulei greceşti Rodos, autorităţile locale spunând că şi-au pierdut viaţa cel puţin trei oameni.

Şi tot ieri, o navă cu aproximativ 300 de imigranţi la bord a emis un semnal de ajutor în Marea Mediterană, persoana care a dat alarma precizând că ambarcaţiunea se scufundă în apele internaţionale şi că 20 de oameni au murit deja, a anunţat Organizaţia Internaţională a Migraţiei (OIM), citată de Sky News.

Organizaţia Internaţională a Migraţiei a precizat că persoana care a contactat autorităţile de la Roma a anunţat decesul a 20 de oameni de pe nava care se scufundă în apele internaţionale ale Mării Mediterane. Alte două nave s-ar afla în apropierea ambarcaţiunii care se scufundă.

„Apelantul a afirmat că peste 300 de persoane se află pe ambarcaţiunea care se scufundă“, a declarat Joel Millman, un purtător de cuvânt al biroului OIM din Roma.

Aproximativ 1.000 de persoane s-au înecat săptămâna trecută în Marea Mediterană în încercarea de a ajunge din nordul Africii în Italia.

„Este un bilanţ aproape la fel de mare precum cel din naufragiul Titanicului “, a declarat Sarah Tyler, purtătorul de cuvânt al filialei din Catania a organizaţiei Salvaţia Copiii.

Politicienii europeni sunt acuzaţi de organizaţii pentru drepturile omului că ar fi abandonat oamenii aflaţi la nevoie ca să mulţumească opinia publică de acasă, cuprinsă din ce în ce mai mult de sentimente anti-imigraţie.

Italia a arătat UE după naufragiul din octombrie 2013 de lângă Lampedusa cum trebuie reacţionat la astfel de dezastre: navele Marinei italiene au supravegheat în cadrul misiunii Mare Nostrum ruta maritimă dintre nordul Africii şi sudul Europei. Astfel au fost salvate probabil de la înecare mii de persoane. Totuşi, alte state europene nu au dorit să participe la acest proiect care ar fi costat 108 de milioane de euro pe an.

Agenţia europeană de protecţie a graniţelor Frontex a preluat în schimb sarcina de a salva refugiaţii. Misiunea s-a numit Triton şi ar fi urmat să fie mai ieftină. Eforturile de salvare se concentrează asupra apelor de coastă europene. La naufragiile care se petrec însă mai departe, ca acesta din apele africane, misiunea Triton nu este de niciun ajutor. Astfel, mii de vieţi sunt puse în pericol, susţin organizaţiile de apărare a drepturilor omului. 

Donald Tusk a convocat un summit extraordinar al UE, joi, pe tema imigraţiei

Un summit extraordinar pe tema imigranţiei pe Marea Mediterană a fost convocat joi, la Bruxelles, după o serie de naufragii soldate cu peste 1.000 de morţi în ultima săptămână.

Summitul extraordinar a fost convocat de Dunald Tusk, preşedintele Consiliului European.

"Am decis să convoc o reuniune extraordinară a Consiliului European, pentru joia aceasta, pentru abordarea situaţiei din Marea Mediterană", a declarat, prin Twitter, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite