Ce viitor are Uniunea Europeană? Dezbatere de Ziua Europei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
RoZoom Press 7

Vă amintiţi în ce zi aţi ajuns prima oară într-o ţară a Uniunii Europene, la muncă sau la studii, în vizită sau ca să-i vedeţi pe cei dragi?

Amintiri, realizări, decepţii sau speranţe: ce înseamnă Europa pentru fiecare din noi şi cum am vrea să arate ea în viitor?

Plecând de la amintirile personale, am recreat drumul integrării europene şi impactul etapelor sale asupra celor care au ales să locuiască în Europa. Era o vreme a vizelor, a permiselor de lucru şi a echivalărilor dificile de studii care astăzi este o amintire îndepărtată. 

Proiectul european şi-a îndeplinit primul obiectiv: pacea între popoarele care îl compun. Cea mai lungă perioadă de pace din istoria continentului, realizare care pare ireversibilă. 

Al doilea obiectiv, prosperitatea bazată pe o solidaritate de facto, se vede astăzi serios ameninţată. Este doar o perioadă dificilă, de ajustare, sau o criză profundă a instituţiilor europene? 

Şi unde este rolul României în acest viitor? Poate conta mai mult vocea noastră?

La Mulţi Ani, Europa!

O ediţie specială RoZoom Press de Ziua Europei, pe care vă invit să o urmăriţi integral:


RoZoom Press este o iniţiativă privată a unor jurnalişti români din străinătate. Ne-am adunat, într-un spaţiu virtual, 6 jurnalişti români din Italia, Spania, Anglia şi Franţa: Miruna Căjvăneanu (Roma, Italia - iniţiatoarea proiectului),  Alina Harja (Londra, Anglia), Cornelia Crîşmaru (Bolonia, Italia), Anca A. Mihai (Roma, Italia), Gelu Vlaşin (Madrid, Spania) şi Ciprian Apetrei (Bretania, Franţa).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite