UPDATE Crimeea, pe repede înainte spre Rusia, după ce  parlamentul de la Simferopol a proclamat independenţa peninsulei faţă de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul privind statutul Crimeei ar trebui să fie urmat de decizii instituţionale ale Moscovei şi de demersuri ale Occidentului pentru susţinerea Ucrainei, relatează AFP, care prezintă un calendar provizoriu. Alipirea peninsulei Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6 la sută dintre alegători, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter.


Luni 17 martie:  Parlamentul Crimeei a proclamat luni independenţa peninsulei de Ucraina şi a cerut alipirea ei la Rusia, relatează AFP. Toţi cei 85 de deputaţi au aprobat în unanimitate aceste decizii, aşteptate după victoria zdrobitoare a referendumului de duminică, şi a decretat naţionalizarea tuturor bunurilor statului ucrainean pe teritoriul său.Preşedintele legislativului de la Simferopol a anunţat, luni, că toate unităţile militare ucrainene cu sediul în Crimeea vor fi dizolvate.

Adresându-se jurnaliştilor la încheierea sesiunii Parlamentului, care a proclamat independenţa Crimeei şi a cerut alipirea sa la Rusia, Volodimir Konstantinov a declarat: "Unităţile vor fi dizolvate. Cei (militarii) care vor să trăiască aici, vor putea. Vom examina problema celor care vor să depună jurământ noilor autorităţi secesioniste".

Rubla, moneda oficială a Crimeei

Rubla este de acum moneda oficială a republicii separatiste Crimeea, a anunţat luni Parlamentul local, la o zi de la referendumul privind alipirea sa la Rusia, relatează AFP.

Grivna, moneda ucraineană folosită până în prezent, va fi acceptată în paralel până la 1 ianuarie 2016, a precizat Parlamentul pe site-ul său de Internet.

Liderul separatist al Crimeei Serghii Aksionov şi-a anunţat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, plecarea la Moscova, relatează AFP. La o zi după referendumul pentru alipirea peninsulei la Rusia, Aksionov a anunţat în mesajul postat pe Twitter "zburăm către Moscova".

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, va finaliza pregătirea unui proiect de lege privind integrarea Crimeei în Rusia (în caz de majoritate de voturi pentru acest scenariu) şi îl va distribui deputaţilor. Vicepreşedintele american Joe Biden va începe o călătorie de trei zile în Polonia şi în Lituania, unde va purta consultări pe tema situaţiei din Ucraina. Miniştrii europeni de Externe, care se reunesc la Bruxelles, ar putea adopta sancţiuni vizând Rusia. Ministrul ucrainean de Externe Andrii Deşciţa este aşteptat la Bruxelles. El urmează să fie primit de către secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen. Parlamentul ucrainean se va reuni pentru a examina suplimentarea sumei alocate bugetului Ministerului ucrainean al Apărării.

Miercuri 19 martie: Comisia Europeană urmează să ofere detalii despre o suplimentare a unui ajutor oferit Ucrainei, în valoare de un miliard de euro.

Vineri 21 martie: Duma de Stat urmează să voteze asupra unui proiect de lege privind alipirea Crimeei la Rusia.UE şi Ucraina urmează se semneze, la Bruxelles, partea politică a Acordului de Asociere, în a doua zi a unui summit european. Anunţată de către premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, semnarea nu a fost confirmată în mod oficial de către Bruxelles. "Armistiţiul" ruso-ucrainean care trebuie să permită deblocarea şi aprovizionarea bazelor militare ucrainene din Crimeea urmează să expire la această dată. Potrivit "premierului" autoproclamat al Republicii autonome Crimeea Serghei Aksionov, integrarea completă a peninsulei în Federaţia Rusă va dura aproximativ un an. Potrivit adjunctului său, înlocuirea grivnei ucrainene cu rubla rusească ar putea avea loc de la începutul lunii aprilie.

Care va fi statul Crimeei în Federaţia Rusă ?

 Ce statut va avea Crimeea în Federaţia Rusă? Va fi o regiune administrativă precum Novgorod sau Kaliningrad – sau va fi o republică cu parlament, preşedinte şi constituţie?, se întrebă jurnaliştii de la „Le Monde“. Federaţia Rusă are mai multe tipuri de administraţie, iar statutul Crimeii va fi definit miercuri de Duma de stat a ţării. Cine va recunoaşte însă noile frontiere ale Rusei ? SUA şi UE au condamnat referendumul catalogându-l drept ilegal. Dar dincolo de gestul diplomatic de nerecunoaştere, Occidentul nu prea se poate opune de facto acestei anexări.

Mai este şi problema millitarilor ucraineni din Crimeea care, dacă nu se vor supune noii autorităţi de la Simferopol, vor fi consideraţi elemente militare ilegale. „Premierul“ Crimeei a dat asigurări că aceştia vor putea trece sub autoritatea sa fără represalii. În caz contrar ar trebui să părăsească regiunea. O altă provocare pentru Rusia va fi asigurarea nevoilor locuitorilor peninsulei. Mulţi alegători au declarat presei de la faţa locului că au votat pentru pensii şi salarii mai mari, aşa că protecţia socială va fi o piatră de încercare pentru Vladimir Putin în sensul menţinerii ordinii în regiune. Se prefigurează o „factură“ scumpă pentru Kremlin. Nemaivorbind de dependenţa Crimeii de Ucraina şi lipsa unei frontiere terestre cu Rusia. 85% din electricitate şi 82% din rezervele de apă sunt asigurate de Ucraina. Aprovizionarea cu gaze s-ar putea face pe cale maritimă. Dar pe termen mediu şi lung, investiţiile din Rusia ar trebui să fie considerabile.

Planul Kievului pentru detensionarea crizei

Autorităţile ucrainene au elaborat un scenariu de ieşire din criza dintre Ucraina şi Rusia şi păstrarea Crimeei în componenţa Ucrainei, pe care intenţionează să-l transmită preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie publicaţia ucrainenană „Zerkalo nedeli“.

Scenariul de depăşire a crizei, care ar fi fost aprobat de partidul Iuliei Timoşenko,Batikivşcina, constă în revenirea la îndeplinirea condiţiilor acordului din 21 februarie, dar fără Viktor Ianukovici. Preşedintele demis al Ucrainei trebuie să iasă din scenă, fie din proprie iniţiativă , fie prin procedura de impeachment.

Motiv pentru impeachment, potrivit uneia dintre sursele ziarului, ar putea fi nu deciziile pe marginea unor dosare penale iniţiate împotriva ex-preşedintelui, ci încălcarea legii de traversare a frontierei dintre Ucraina şi Rusia.

Potrivit planului, în toamnă urmează să fie adoptată o nouă Constituţie, cu atribuţii extrem de reduse pentru preşedinte şi autonomie sporită pentru Crimeea şi alte regiuni. A doua condiţie, crearea unei largi coaliţii parlamentare cu participarea Partidului Regiunilor, dar fără alegeri parlamentare anticipate.

Negocierile ar putea începe în următoarele câteva zile.

Cerinţele Moscovei: neutralitatea militară şi politică a Ucrainei

Rusia a trimis în urmă cu o săptămână propuneri în vederea formării unui "grup de susţinere" menit să ajute Ucraina să "iasă din criză", a declarat luni Ministerul rus de Externe, relatează AFP.

"Ţinând cont de cererile Statelor Unite şi statelor europene, am pregătit şi transmis, în urmă cu o săptămână, principalilor noştri parteneri în Statele Unite, în Europa şi în alte regiuni propunerile Rusiei cu privire la modul în care ar putea să fie susţinute măsuri pe care trebuie să le adopte ucrainenii pentru a ieşi din criză", se arată într-un comunicat.

Moscova propune "formarea unui grup de susţinere a Ucrainei care să fie acceptabil pentru toate forţele politice ucrainene", se precizează în comunicat.

Printre condiţiile enumerate de către Moscova se află "necesitatea ca politicienii ucraineni să se distanţeze de ultranaţionalişti", pe care Moscova îi acuză că fac parte din noul Guvern, în urma înlăturării de la putere a lui Viktor Ianukovici, în februarie.

Moscova propune, în plus, ca limba rusă să fie a doua limbă oficială în Ucraina şi ca Ucraina să aibă "un statut militar şi politic neutru, garantat de către Rusia, UE şi Statele Unite şi susţinut printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU".

Parlamentul ucrainean aprobă o mobilizare parţială

Parlamentul ucrainean a aprobat, luni, o mobilizare parţială pentru a face faţă "ingerinţei Rusiei în afacerile interne ale Ucrainei", relatează AFP. Un număr de 275 de deputaţi au aprobat această mobilizare cerută de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, având în vedere "agravarea situaţiei politice în ţară (...) şi ingerinţa Rusiei în afacerile interne ale Ucrainei". Alţi 33 de deputaţi nu au participat la vot. Nimeni nu a votat împotrivă.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite