Ce urmează pentru Erdogan după estul Mediteranei şi Caucaz?

Erdogan se confruntă cu provocări politice şi economice serioase acasă. În context, Turcia a luat numeroase iniţiative de politică externă, folosind atât forţa militară, cât şi o poziţie asertivă. Ankara a desfăşurat forţe militare în nord-estul Siriei, drone armate în nordul Ciprului şi în Nagorno-Karabah, a consolidat baza existentă în Qatar şi pregătirile pentru o desfăşurare militară în Libia. Ce urmează?
Domnu’ Grumaz, faina scriitura ca de obicei, dar cred ca ar fi meritat mentionat ca turcii nu au construit Anadolu de capul lor, ci cu spaniolii. E, cooperarea si transferul de tehnologie militara catre turci ar trebui sa fie primele taiate, si nu numai la nivel de noutati gen F35.
Pentru mine situaţia este mai simplă: cine se va prăbuşi primul, Turcia sau Rusia? Mie mi se pare că aceasta este strategia Occidentului faţă de Estul Europei, Estul Mediteranei şi din Orientul Mijlociu. Iar problema nu e militară, ci economică. Acţiunea franceză în Estul Mediteranei arată că Franţa nu are de fapt putere diplomatică. Eşecurile din Libia, Liban şi Siria sunt evidente, iar conflictul cu Turcia se joacă, dar ce să facă Franţa? Mai ales că nu o ajută nimeni, nici măcar Germania.... Interesant, premierul României pleacă în vizită în Franţa, tocmai în aceste momente ciudate. Aşa ca informaţie, România are parteneriate strategice şi cu Franţa, şi cu Turcia. Oare, se încearcă decuplarea Franţei de Germania şi alinierea ei cu SUA+NATO? Atunci nu Turcia se va prăbuşi prima ci Rusia. Ceea ce pentru România ar fi bine...poate se rezolvă situaţia Moldovei....
Bai lucifere, daca stii asa bine ce se va intampla in viitor, vroiam sa te intreb daca ne baga astia iar in carantina...
Excelent articol dar putin cam lung pentru o publicatie pe internet. Dle Grumaz poate incercati si o viitoare analiza a puteriii armate europene. Interesant, dar nimeni nu o face decat din perspectiva NATO. Nici nu stiu daca sunt date disponibile.
Turcii nu și-au creat de la zero, singuri, această putere militară cu care se fălesc acum. Occidentul i-a făcut ceea ce sunt. Niciun șurub n-ar mai trebui să le dea Vestul, să vedem pe real care le e capacitatea tehnologică.
Adică expresia " patria albastră " ... definește de fapt .. spațiul vital .. Un alt dictator, din alt secol, care era și naționalist ..și socialist .. s-a sprijinit tot pe ideea asta .. Și care în final a făcut ca acțiunile lui să se transforme într-un conflict planetar .. . Și atunci ..ca și acum ..lipsa măsurilor hotărâte și toleranța excesivă ..chipurile fundamentate și de interesele economice ..politice, militare ..bla bla .. au permis dictatorului de atunci să facă tot ce a făcut ... . Ar fi păcat ca după lecția incredibil de amară a WW2 ...marile puteri și politicienii lor ..să repete aceleași greșeli , din trecut ...
Aici e periculoasa erodarea politica a lui Erdogan, asa cum autorul a sublinia. Caderea economica foarte importanta ca si deplasarea preferintelor electoratului catre opozitie si/ sau fosti aliati ai lui Erdogan, deveniti intre timp rivali, l-au determinat sa joace din ce in ce mai mult asa cum mai poate, adica cartea nationalista si cartea confruntarii, razboiului. Cultura revansarda in Turcia, care face apel la "trecutul glorios", e cea care-i permite si-l incurajeaza sa faca asta. A trecut multa vreme de la dezastrul dezmembrarii imperiului si noile generatii nu cunosc altceva decat povesti despre trecutul glorios, nu cunosc suferinte razboiului. Seamana, cumva, dar la alta scara, cu ce se intampla in Ungaria unde un alt individ cu carisma si mana forte apeleaza la aceleasi tactici pentru a-si asigura dominatia in politica interna. Dar Turcia mai are o problema, aflata, deocamdata, in umbra, anume problema kurda, un adevarat calcai al lui Ahile.
De ce face Turcia ceea ce face ? Pt ca poate...are bani,are armata, are putere, are pozitie buna, samd... E o forta in aceasta parte de lume si nici rusii si nici americanii nupot sa o prinda in plasa lor...e tare nuca ! Iar pe europeni ai amenita cu migrantii...e santaj in toata regula, dar sunt vinovati dobitocii de europeni, cu ale lor principii...
gigi, stai sa vedem. Mutti, neasteptat, s-a raliat - chiar daca mai sotto voce - zicerilor recente ale lui Macron. Banuiesc ca si altii vor urma. Sase luni trec repede, si cred ca, la modul colac peste Covid, turismul oiropean in Turcia o sa fie cu bataie spre zero in sezonul urmator. Sa-l vedem atunci pe vulturul plesuv cu semiluna pe tartiza.
Apropo de ocupatia americana a zonei din Siria, bogata in resurse petroliere : Aceasta se desfaoara in conformitate cu cele normale reguli ale ' democratiei americane ,' Cine a invitat SUA in Siria ? Dupa dezastrul din Irak, Libia, ... Noroc de americani !
O intrebare mai proasta decat articolul acestui analist !