Ce scrie presa internaţională despre summitul UE de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poza de grup a liderilor UE, adunati la summitul de la Sibiu FOTO presidency.ro
Poza de grup a liderilor UE, adunati la summitul de la Sibiu FOTO presidency.ro

Presa internaţională a avut diferite abordări în ceea ce priveşte summitul UE de la Sibiu, publicaţiile străine trecând în revistă evenimentele cele mai importante care au avut loc în oraşul din centrul României.

Politico scrie că liderii UE s-au adunat la Sibiu pentru un summit informal de o zi cu scopul de a discuta despre „locul Europei în lume“ şi pentru a începe să stabilească agenda blocului comunitar pentru următorii cinci ani. Publicaţia subliniază că un summit la Sibiu a fost prima dată propus de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru data de 30 marie, la o zi după ieşirea programată a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Summitul a fost amânat pentru 9 mai, de Ziua Europei, parţial pentru a evita aparenţa că Brexitul ar fi motiv de sărbătoare. Politico a menţionat şi faptul că Donald Tusk a ncerut organizare unui summit special al liderilor UE pe 28 mai, la două zile după alegerile europarlamentare, pentru „a începe procesul de nominalizare a noilor lideri ai insituţiilor Uniunii Europene“.

Bloomberg notează că în Declaraţia de la Sibiu, liderii au promis să protejeze „democraţia şi statul de drept“, deşi nu este clar că toţi dintre ei au aceeaşi înţelegere a acestor concepte. Publicaţia subliniază că Polonia, Ungaria şi România sunt acuzare de sumbinarea standardelor democratice, în timp ce obstacolele politice din procesiul de sancţionare înseamnă că restul blocului comunitar nu a fost capabil să forţeze cele trei state să revină pe linia cea bună. Bloomberg mai scrie că susţinerea mare pentru populişti, preconizată pentru alegerile europarlamentare, va presupune o mulţime de provocări pentru blocul comunitar, va complica procesul decizional şi ar putea împiedica o înţelegere rapidă în ceea ce priveşte viitorii lideri ai instituţiilor UE.

France-Presse trece în revistă cele 10 puncte-cheie din Declaraţia de la Sibiu, notând că Uniunea Europeană se pregăteşte de un viitor fără Marea Britanie, „fantoma de la dezbaterea din cadrul summitului“. De asemenea, agenţia notează că mulţi dintre lideri au avut propriile priorităţi, preşedintele francez Emmanuel Macron susţinând o agendă ambiţioasă privind mediul, în timp ce liderul ungar Viktor Orban s-a contrat cu colegii pe tema imigraţiei.

Associated Press scrie că turbulenţele politice din România s-au manifestat încă o dată joi, preşedintele român criticându-i pe unii dintre politicienii ţării pentru că „atacă insituţiile europene“ şi subminează poziţia statului în Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite