CE: proceduri de infringement împotriva Marii Britanii, vizând permisele de rezidenţă pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CE: infringement pentru Marea Britanie FOTO Arhiva Adevărul
CE: infringement pentru Marea Britanie FOTO Arhiva Adevărul

Comisia Europeană a iniţiat procedurile de infringement împotriva Marii Britanii, cerând implementarea prevederilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie, fiind vizate permisele de rezidenţă pentru cetăţenii români şi bulgari.

„Am lansat, într-adevăr, procedurile de infringement împotriva Marii Britanii cu scopul de a asigura transpunerea deplină şi corectă şi implementarea prevederilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie. Unul dintre subiectele ridicate în cadrul acestor proceduri a fost faptul că Marea Britanie nu le eliberează lucrătorilor din România şi Bulgaria, în primele 12 luni de şedere, aceleaşi documente de rezidenţă ca şi muncitorilor din alte state membre ale Uniunii Europene", se arată într-o scrisoare a Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, adresată autorităţilor de la Bucureşti, potrivit Agerpres.

Legea europeană îi permite Marii Britanii să menţină, pentru o perioadă, permisele de muncă pentru muncitorii din Bulgaria şi România. Comisia a mai specificat şi că cei care au permis de muncă au aceleaşi drepturi de rezidenţă ca şi alţi muncitori din Uniunea Europeană. Permisul trebuie emis cu documentele de rezidenţă corespunzătoare.

Conform CE, în răspunsul lor din 24 iulie 2012, autorităţile britanice şi-au exprimat intenţia de a se supune acestui aspect, afirmând că vor face modificările legislative necesare.

„Această recunoaştere este importantă în raport cu o altă investigaţie, pe care Comisia o derulează în acest moment cu privire la durata procedurii de emitere a documentelor de rezidenţă lucrătorilor din Bulgaria şi România”, se arată în scrisoarea comisarului Reding.

În document se mai specifică şi că „primind diferite plângeri individuale în ianuarie 2012, Comisia a informat autorităţile britanice că există motive valabile pentru derogarea de la data limită prevăzută în articolul 8(2) al Directivei (conform căreia certificatele de înregistrare pentru cetăţenii UE ar trebuit să fie emise imediat).”

Termenul limită pentru Directiva 2004/38/CE nu se aplică, deoarece muncitorilor din Bulgaria şi România nu trebuie să li se emită aceleaşi certificate de înregistrare ca şi lucrătorilor din alte state UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite