Acord de pace în Ucraina: Ce prevede armistiţiul semnat la Minsk de Putin şi Poroşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin şi Poroşenko au anunţat un acord, însă condiţiile esenţiale vor fi stabilite în zilele următoare FOTO AP
Putin şi Poroşenko au anunţat un acord, însă condiţiile esenţiale vor fi stabilite în zilele următoare FOTO AP

Petro Poroşenko, Vladimir Putin, Angela Merkel şi Francois Hollande au semnat joi dimineaţă un acord de pace pentru Ucraina, descris drept un „acord general” pentru încetarea focului în estul Ucrainei la 15 februarie. Părţile s-au angajat ca armamentul greu să fie retras din zonă, dar şi ca „luptătorii străini” să fie evacuaţi.

Ucraina va recăpăta controlul asupra punctelor de frontieră cu Rusia capturate de separatişti, a declarat Petro Poroşenko la încheierea maratonului de negocieri în „format Normandia” - Rusia, Ucraina, Germania, Franţa. 

Preşedintele ucrainean a declarat că acordul de pace prevede ca tot armamentul greu să fie retras din zona de conflict în 14 zile. Totodată, ruşii au fost de acord ca „toţi luptătorii străini” - cei mai mulţi fiind „voluntari ruşi” să fie retraşi din estul Ucrainei. Toţi ostaticii deţinuţi de ambele părţi vor fi eliberaţi în cel mult 19 zile, transmite UNIAN, citându-l pe Poroşenko. 

Regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk nu au primit niciun fel de autonomie, a spus Poroşenko. 

Actualul acord de pace este rodul a mai bine de 17 ore de negocieri, însă câteva puncte critice nu au fost atinse, urmând să fie clarificate zilele următoare. 

Vineri, şefii statelor majore din Rusia şi Ucraina se vor întâlni pentru a elabora modalitatea de monitorizare a liniei de demarcaţie şi încetarea focului în Donbas. Şi această întâlnire este foarte importantă, fiind considerată prima din seria de reuniuni care vor elabora cadrul în care se va lucra pentru un plan de pace. 

În primul rând, este important dacă separatişti vor avea reprezentanţi la aceste întruniri. Primirea lor ar însemna o recunoaştere tacită a separatiştilor. În al doilea rând, este important dacă în zonă vor fi mobilizate trupe de menţinere a păcii şi de unde vor veni aceste trupe. 

Singurul punct despre care încă nu s-a auzit nimic este însă exact linia de demarcaţie, aşa că încă nu se ştie dacă separatiştii vor păstra terotoriile cucerite în ultimele trei luni sau vor fi împinşi în zonele pe care le controlau în septembrie, atunci când s-a încheiat precedentul armistiţiu de la Minsk. 

Negocierile de noaptea trecută, mai lungi de 17 ore, au vizat patru puncte esenţiale, asupra cărora Putin şi Poroşenko s-au înţeles cu greu. 

1. Linia de demarcaţie a conflictului. Ucraina a cerut să fie respectaţi termenii acceptaţi la Minsk, prin armistiţiul din septembrie. De atunci însă, separatiştii au bifat victorii importante şi în prezent controlează o suprafaţă cu aproximativ 500 de kilometri pătraţi mai mare decât atunci. Vladimir Putin a cerut ca aceasta să fie noua linie de demarcaţie, iar separatiştii să păstreze teritoriile câştigate. 

Practic, este vorba despre un avans spre sud-vest al separatiştilor. Pentru Ucraina, acceptarea acestei linii de demarcaţie este imposibilă, întrucât aduce Rusia cu un pas mai aproape de a-şi crea coridor terestru spre Crimeea. 

2. Retragerea armamentului greu din zona de conflict. Putin a insistat că în Ucraina nu există niciun militar sau tehnologie care să aparţină Rusiei. Poroşenko vrea însă ca Moscova să-şi recheme toţi soldaţii şi echipamentul militar furnizat separatiştilor. 

3. Control asupra frontierelor. Ucraina a cerut putere asupra graniţelor cu Rusia controlate în prezent de separatişti astfel încât să oprească fluxul de arme şi luptători care intră din Rusia în estul Ucrainei. Putin a insistat însă că punctele-cheie ale frontierei trebuie să fie controlate de separatişti. 

4. Autonomie pentru regiunile separatiste. Poroşenko îşi asumă că Guvernul de la Kiev poate oferi regiunilor din est o largă autonomie. Putin a cerut garanţii şi eliminarea „blocadei financiare” impuse împotriva Donbasului prin sancţiunile economice. 

Negocierile în „format Normandia” (Ucraina, Rusia, Franţa, Germania) s-au reluat joi dimineaţă la Minsk, după o sesiune-maraton de negocieri, de 14 ore. La finalul discuţiilor, cei patru lideri au semnat un document de peste 10 pagini. Încheierea unui armistiţiu depinde însă şi de liderii separatişti, care până acum au refuzat să semneze documentul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite