Ce le pregăteşte Marea Britanie europenilor. Cum ar putea răspunde UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, studiază posibilitatea introducerii unui sistem de permise de muncă pentru a controla imigraţia provenită din ţările Uniunii Europene. În replică, UE ar putea decide ca cetăţenii britanici ar putea fi nevoiti să aplice şi să plătească o taxă pentru a călători în Europa.

Deşi negocierile oficiale pentru Brexit nu au început încă, Marea Britanie caută metode de a linişti alegătorii care au votat pentru ieşirea din UE pentru că vor mai puţini imigranţi şi să pună capăt politicii graniţelor deschise. Cu toate acestea, autorităţile de la Londra trebuie să ţină cont de faptul că unele sectoare ale economiei depind de mână de lucru străină.

“Permisele de muncă sunt, cu siguranţă, o posibilitate”, a spus Amber Rudd, precizând că ministerul său analizează diverse sisteme de control al imigraţiei, dar nu a luat, deocamdată, nicio decizie.

"Vom studia pentru a vedea cum putem obţine ce este mai bine pentru economie, reducând numărul migranţilor, dar protejându-i pe aceia care chiar adaugă valoare economiei", a spus Rudd. 

Anterior, Guvernul a respins posibilitatea introducerii unui sistem de imigraţie bazat pe puncte, propus de susţinătorii campaniei pro-Brexit, în frunte cu actualul ministru britanic de Externe Boris Johnson.

“Chiar nu vreţi să întrebaţi un fost secretar de interne despre detaliile unui sistem bazat pe puncte. Una dintre întrebări este dacă sistemele pe bază de puncte funcţionează sau nu, şi aşa mai departe. Ceea ce spun este că vocea poporului britanic a fost foarte clară. Au vrut control în privinţa circulaţiei oamenilor care au intrat din Uniunea Europeană.

 Nu vor ca libertatea de circulaţie să continue ca în trecut. Vom oferi acest lucru”, a subliniat ea.

În prezent, Marea Britanie impune un sistem de vize pentru cetăţenii extracomunitari, dar cetăţenii din ţările UE pot trăi şi lucra în Marea Britanie fără a avea nevoie de vize. 

În acest context, premierul Irlandei, Enda Kenny, a avertizat că britanicii nu vor obţine acces la piaţa unică, fără să accepte libertatea de mişcare în UE

Kenny, a susţinut ieri, că Uniunea Europeană nu va îndeplini cererile lansate de Marea Britanie în ceea ce priveşte accesul complet la piaţa unică, atât timp cât Londra nu va respecta principiul libertăţii de mişcare a persoanelor în cadrul blocului comunitar. ”Lăsaţi-mă să vă spun că la Consiliul European există un subiect pentru care nu vor exista compromisuri”, a declarat Kenny.

De asemenea, premierul irlandez a precizat că situaţia a fost explicată în mod direct executivului britanic de către liderii europeni. 

Liderii europeni au avertizat deja Marea Britanie că nu poate să selecteze doar regulile pe care vrea să le urmeze, atât timp cât solicită acces nelimitat la piaţa unică.

Cum va reacţiona UE

Cetăţenii britanici ar putea fi nevoiti să aplice şi să plătească o taxă pentru a călători în Europa după ce Marea Britanie iese din UE, potrivit unor planuri schiţate de blocul comunita, inspirate din programul similar american "Visa Waiver", scrie „The Guardian“. Potrivit proiectului, zona Schengen ar urma să introducă un sistem obligatoriu de înregistrare, bazat pe programul american ESTA, şi care ar viza toţi cetăţenii non-UE. Programul ar putea aduce venituri de până la 2 miliarde de euro anual, care ar putea acoperi găurile din bugetul UE.

Comisia Europeana se pregăteşte să prezinte proiectul legislativ pentru Sistemul UE de informare şi autorizare de calatorie (Etias) până la sfârşitul acestui an, în cadrul unei intiaţive mai largi formulate ca răspuns la solicitările de îmbunătăţire a securităţii pe continent după atacurile teroriste din Franta şi Belgia.

Legea i-ar viza pe toţi cei care vor să intre în zona Schengen, formată din 26 de ţări, cu excepţia membrilor pieţei comune, unde se aplică liberatatea de mişcare a forţei de muncă. Însă în cazul în care Marea Britanie părăseşte piaţa unică europeană, această prevedere s-ar putea aplica cetăţenilor britanici, au confirmat surse europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite