Ce părere au britanicii despre Brexit, la cinci ani de la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

La cinci ani de referendumul privind Brexit, diviziunile din societatea britanică rămân la fel de puternice, fără semne că şi-ar pierde forţa polarizatoare, arată un sondaj privind atitudinile sociale.

Nouă din zece britanici care au votat ieşirea Marii Britanii din UE ar alege la fel. Pe de altă parte, majoritatea celor indecişi la momentul referendumului ar vota acum pentru rămânerea în UE.

Coautorul sondajului, John Curtice, a notat că rezultatele chestionarului sugerează faptul că rănile provocate de Brexit nu dau semne de vindecare astfel că Regatul Unit e împărţit între cei care cred că sunt guvernaţi mai bine şi cei care sunt la fel de dezamăgiţi ca înainte.

Încrederea în sistemul politic britanic, ajunsă a cel mai mic nivel în 2019, a fost propulsată de ducerea la bun sfârşit a Brexitului, în timp ce tabăra cealaltă se simte la fel de deziluzionată.

Nivelurile de încredere au fost resuscitate mai ales de schimbarea de atitudine a euroscepticilor care pentru prima dată au fost înclinaţi să fie de acord cu afirmaţia că „guvernele pun nevoile naţiunii deasupra intereselor de partid”.

Cu 12% mai mulţi susţinători ai Brexitului, adică 31%, au spus că au încredere în guvernare. În 2019, doar 14% dintre votanţii din tabăra cealaltă aveau încredere in guvern, poziţie care nu s-a modificat semnificativ un an mai târziu (17%).

O schimbare semnificativă de poziţie a avut loc printre cei care nu au participat la referendum. 43% au răspuns că ar vota ca Marea Britanie să rămână în UE faţă de 18% care ar vota pentru ieşirea din UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite