Ce măsuri va lua premierul Ungariei pentru stimularea natalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ungariei Viktor Orban
Premierul Ungariei Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat duminică noi beneficii fiscale şi de împrumut pentru familii, în cadrul eforturilor guvernului de a mări rata natalităţii, menţinând în paralel politica strictă în domeniul imigraţiei, transmite Reuters.

Noile măsuri includ extinderea unui program de împrumuturi pentru familiile cu cel puţin doi copii, pentru a-i ajuta să cumpere locuinţe, subvenţionarea achiziţiei de maşini şi scutirea de la plata impozitului pe venit în cazul femeilor cu cel puţin patru copii.

Femeile cu vârste de sub 40 de ani care se căsătoresc pentru prima oară vor avea dreptul la un împrumut subvenţionat de 10 milioane e forinţi (36.000 de dolari). O treime din datorie va fi ştearsă la naşterea celui de-al doilea copil şi întregul împrumut după al treilea copil.

Guvernul nu a prezentat şi o estimare a costurilor noilor măsuri.

Bugetul pe 2019 prevede un deficit bugetar de 1,8% din PIB. În ianuarie, Ungaria a înregistrat un surplus de 244,5 miliarde de forinţi, cel mai mare din ultimele două decenii.

Zoltan Torok, analist la divizia ungară a Raiffeisen Bank, a apreciat că la prima vedere măsurile ar putea costa mai multe zeci de miliarde de forinţi, dar nu vor produce o creştere semnificativă a deficitului bugetar.

În pofida protestelor de stradă, partidul Fidesz se menţine înainte  partidelor din opoziţie, potrivit celor mai recente sondaje de opinie.

În ianuarie, institutul de sondare Nezopont estima sprijinul pentru Fidesz la 39% din totalul alegătorilor, nivel apropiat de cel de 28% estimat de Median.

Orban, unul dintre cei mai vocali critici au imigraţiei în masă din Orientul Mijlociu şi Asia în Europa, a spus că vrea să menţină creşterea economică cu 2 puncte procentuale peste media europeană, în următorii câţiva ani, în pofida încetinirii economiei globale.

Şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat vineri că noile cheltuieli vor fi finanţate din rezervele generale sau veniturile suplimentare din bugetul anului 2019.

Partidul de guvernământ Fidesz va participa la alegerile pentru Parlamentul European şi la alegerile locale din Ungaria, din acest an, după o serie de proteste care au avut loc în ultimele luni împotriva guvernului condus de premierul Orban, cu toate că partidul conduce în continuare în sondajele de opinie.

Demonstraţiile au fost declanşate de aprobarea unor legi, în decembrie, care  permit angajatorilor să ceară angajaţilor să lucreze până la 400 de ore suplimentare pe an şi de înfiinţarea unor noi instanţe administrative pentru gestionarea unor probleme sensibile, care vor fi în subordinea guvernului.

În timp ce Orban a susţinut, duminică, discursul despre starea naţiunii, mai multe sute de protestatari s-au adunat în faţa Palatului Prezidenţial din Castelul Buda, în timp ce aproximativ 100 au blocat un pod peste Dunăre, aflat în apropiere.

”În Europa se nasc tot mai puţini copii. Pentru Occident, răspunsul este imigraţia. Pentru fiecare copil lipsă ar trebui să se nască unul şi atunci cifrele ar fi bune. Dar noi nu avem nevoie de numere. Avem nevoie de copii unguri”, a spus Orban, anunţând programu le stimulare.

În pofida protestelor de stradă, partidul Fidesz se menţine înainte  partidelor din opoziţie, potrivit celor mai recente sondaje de opinie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite