Ce mai fac vecinii de la Est şi din Sud

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Geografia politică văzută de la Bruxelles e una aparte. Există o Vecinătate estică şi una sudică. Nordul şi Vestul n-au loc pe hartă*. La Est sunt şase ţări, iar la Sud – nouă, plus Autoritatea palestiniană**. E suficient să aruncăm o privire asupra actualităţii din cele două Vecinătăţi, ca să realizăm cât de complicată e viaţa din afara Europei. Iată cele mai importante noutăţi din ţările respective, ordonate alfabetic:

Ministrul algerian de Interne a anunţat că va bloca intrarea oricărui imigrant sub-saharian în ţară, la trei săptămâni după lansarea unei vaste operaţiuni de repatriere a celor deja intraţi ilegal, care sunt consideraţi o „ameninţare serioasă pentru stabilitatea Algeriei”.

Ministerul Apărării din Armenia a declarat că azerii au încălcat, între 6 şi 12 august, de 2.200 de ori acordul de încetare a focului din Nagorno-Karabah.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că vineri, 11 august, armenii au încălcat de 132 de ori acordul de încetare a focului din Nagorno-Karabah.

Preşedintele Lukaşenko a cerut tuturor întreprinderilor din Bielorusia să crească, în 2018, salariul minim la 1.000 de ruble bieloruse, adică la aproximativ 500 de euro.

Poliţia egipteană a împuşcat trei jihadişti, acuzaţi de uciderea, de la începutul anului, a peste o sută de creştini de religie coptă.

MAE georgian a protestat după vizita lui Vladimir Putin în Abhazia, la nouă ani de la ocuparea acestei regiuni de către Moscova.

Şapte mii de iordanieni pleacă azi în pelerinaj la Mecca.

Generalul israelian Eyal Zamir, comandantul regiunii militare de sud, a estimat că va fi nevoie de doi ani pentru a încheia construcţia unui zid subteran, destinat să blocheze accesul teroriştilor Hamas prin tunelele construite între Fâşia Gaza şi Israel.

Preşedintele Autorităţii palestiniene a decretat arestarea persoanelor care postează pe reţelele sociale articole care aduc atingere „unităţii naţionale”.

Armata libaneză a anunţat că grupul islamist Saraya Ahl al-Sham a părăsit enclava de la graniţa cu Siria, aşa cum făcuseră, cu câteva zile înainte, şi membrii Al Nusra.

Mareşalul Khalifa Haftar, care controlează Estul Libiei, s-a întâlnit la Moscova cu şeful diplomaţiei ruse, Igor Lavrov, după ce MAE rus anunţase iniţial că va găzdui negocieri ale căpeteniei militare cu Fayez al-Sarraj, şeful guvernului libian recunoscut de ONU.

În oraşul marocan Al Hoceima au fost reluate manifestaţiile – declanşate, acum câteva luni, de moartea unui vânzător de peşte – ce păreau să se fi încheiat la finele lui iulie, când regele a graţiat 40 de protestatari şi a ordonat retragerea armatei din zonă.

Preşedintele Igor Dodon s-a întâlnit, la Teheran, cu Dmitri Rogozin, la câteva zile după ce guvernul Republicii Moldova îl declarase pe vicepremierul rus persona non grata.

Forţele guvernamentale siriene au preluat controlul întregii regiuni Homs.

Partidele de opoziţie din Tunisia au cerut amânarea alegerilor municipale, programate pentru decembrie a.c.

Petro Poroşenco i-a retras cetăţenia ucraineană lui Mihail Saakaşvili, pe care tot el îl numise, în 2015, guvernatorul regiunii Odesa.

Cam asta ar fi.

* Deşi au frontiere comune cu state-membre din UE, Rusia, ţările din Balcanii de Vest şi Turcia nu sunt definite de către europeni ca vecini: ruşii au avut, până la ocuparea ilegală a Crimeei, un parteneriat special cu Uniunea, iar celelalte şapte ţări sunt candidate sau potenţial candidate la aderare, un statut nerecunoscut pentru statele din cele două Vecinătăţi.

** Statalitatea Palestinei e recunoscută de doar opt state-membre din UE.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite