Ce mai fac est-europenii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În săptămâna în care guvernul de la Berlin anunţa că, până în 2020, nemţii ar putea cheltui 93,6 miliarde de euro pentru solicitanţii de azil, iar guvernul de la Paris scăpa de o moţiune de cenzură pe care au vrut s-o depună deputaţii de stânga nemulţumiţi de premierul Valls şi preşedintele Hollande, est-europenii au avut pe agendă diverse chestiuni, care merită, la rândul lor, toată atenţia:

Parlamentul de la Budapesta a decis ca executivul să nu cheltuiască mai mult de 15,5 milioane de euro, pentru a organiza un referendum cu întrebarea: „Doriţi să autorizaţi UE să mandateze reinstalarea cetăţenilor non-maghiari în Ungaria, fără aprobarea Adunării Naţionale?”. Consultarea va avea loc la toamnă.

Bulgarii s-au decis să facă şi ei un referendum, cu două teme care au fost supuse votului popular şi-n România: reducerea la jumătate a numărului de deputaţi, respectiv trecerea de la un mod de scrutin proporţional la unul majoritar.

La Varşovia, un marş anti-guvernamental a strâns 240 de mii de persoane, conform evaluării făcute de adversarii lui Jaroslaw Kaczyński, respectiv de 3 ori mai puţin, dacă ne luăm după estimările poliţiei.

Miting a fost şi la Banja Luka: 10 de mii de sârbi au ieşit în stradă pentru a critica politica preşedintelui Milorad Dodik, iar 20 de mii – ca să-l susţină pe acest lider al Republicii Srpska, parte a Bosniei şi Herţegovina. Cum au manifestat în acelaşi moment, a fost nevoie de numeroşi poliţişti, aşezaţi între cele două tabere, ca să nu se spargă capete. La rândul ei, poliţia din Serbia a blocat drumul spre Banja Luka unor cetăţeni care voiau să contribuie şi ei la inflamarea spiritelor.

În Croaţia vecină, guvernul – condus de un tehnocrat – e paralizat de disputele politice dintre HDZ şi Most, cele două partide care alcătuiesc coaliţia majoritară. Atmosfera politică e încinsă de acuzaţia de conflict de interese, adusă de opoziţia socialistă vice-premierului Tomislav Karamarko de la HDZ.

Prelungirea misiunii EULEX în Kosovo nu e încă decisă. Actualul mandat ia sfârşit la mijlocul lunii viitoare. Reamintesc că pentru EULEX lucrează circa 1400 de persoane, iar bugetul anual este de aproximativ 75 de milioane de euro.

Slovacii se pregătesc să preia – de la 1 iulie – preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Ministrul de externe al acestei ţări a primit de la omologul său luxemburghez o scrisoare în care i se sugera ca, până la data preluării mandatului, să-şi convingă colegii să accepte cota de 1500 de imigranţi, stabilită în septembrie anul trecut de către toţi şefii de stat şi de guvern europeni.

Cehii discută cu aprindere un sondaj ieşit de curând, din care rezultă că doar 25% dintre ei sunt mulţumiţi de apartenenţa la UE, dar o majoritate consideră că ţara trebuie să rămână, totuşi, în Uniune.

Premierul din Muntenegru, Milo Đukanović, a mers vineri în Parlament, ca să prezinte remanierea echipei sale executive. A fost întâmpinat de opoziţia pro-rusă cu strigăte: „Milo, hoţul!”. Nici el nu s-a lăsat mai prejos, replicând: „bravo vouă, idioţilor!”.

În schimb, opoziţia socialistă din Macedonia, care refuză să se prezinte la alegerile programate pentru 5 iunie, a cerut convocarea Parlamentului deja dizolvat. Preşedintele forului legislativ a explicat că s-ar încălca astfel Constituţia.

Last but not least, la noi s-a discutat despre infecţiile din spitale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite