Tot duminică, Alexis Ţipras a anunţat că vrea să organizeze un referendum pentru a schimba Constituţia, inclusiv sistemului electoral din Grecia, care prevede acum o „primă” de 50 de mandate pentru partidul situat pe primul loc.

Creştin-democraţii germani au câştigat alegerile din Renania de Nord Westfalia, un land dominat în ultimele patru decenii de social-democraţi, rezultatul fiind văzut ca o înfrângere usturătoare pentru noul lider al SPD, Martin Schulz.

Partidul Poporului din Austria şi-a ales un nou lider, actualul ministru de externe, Sebastian Kurz, care a declarat că doreşte organizarea de alegeri anticipate, punând astfel sub semnul întrebării funcţionarea actualei „mari coaliţii” de la Viena.

Şefa guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, a explicat că, dacă ţara sa va decide să iasă din componenţa Marii Britanii, ar dori să rămână membră a Uniunii Europene, dar nu şi să adopte moneda comună.

Premierul bulgar a desemnat-o drept candidată pentru un portofoliu în Comisia Europeană pe Maria Gabriel, membră a legislativului de la Strasbourg, care o înlocuieşte astfel pe Kristalina Gheorghieva, plecată la începutul anului la Banca Mondială.

Opoziţia albaneză a cerut în stradă demisia premierului socialist Edi Rama, drept condiţie pentru a participa la alegerile legislative, programate pentru 18 iunie, la o săptămână după ce şi kosovarii vor merge la urne.

Preşedintele ceh, Milos Zeman, s-a aliat cu Andrej Babis, ministrul de finanţe, împotriva şefului guvernului, social-democratul Bohuslav Sobotka, împiedicând astfel organizarea de alegeri anticipate.

Ministrul italian al Sănătăţii a pregătit o lege care să le interzică tuturor copiilor nevaccinaţi să frecventeze şcolile de stat, după ce s-a constatat că o epidemie de rujeolă nu poate fi oprită nici la un an de la declanşare.

În Olanda, au eşuat negocierile pentru formarea unui guvern cvadripartit - alcătuit din liberali, creştin-democraţi, centrişti şi ecologişti - mărul discordiei fiind politica faţă de imigranţi.

În ziua în care se petreceau toate astea, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se prindea într-o horă, pentru a susţine intrarea în Cartea recordurilor a unui grup de români care s-au îmbrăcat în straie populare.