Ce făceau alţi europeni când Catalonia îşi proclama independenţa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele catalan Carles Puigdemont semnează documentul care proclamă Republica Cataloniană ca stat independent în Parlamentul Cataluniei la Barcelona, Spania FOTO EPA-EFE / Quique Garcia
Preşedintele catalan Carles Puigdemont semnează documentul care proclamă Republica Cataloniană ca stat independent în Parlamentul Cataluniei la Barcelona, Spania FOTO EPA-EFE / Quique Garcia

Ieri seară, Carles Puigdemont a declarat secesiunea provinciei catalane de Spania, dar le-a cerut colegilor săi din camera regională să amâne intrarea în vigoare a unei decizii de independenţă. Iată care erau preocupările altor europeni în zilele care au precedat acest anunţ:

Autorităţile suedeze au arestat un neamţ care venise la aeroportul din Göteborg cu materiale explozive, dar l-au eliberat după câteva ore, considerând că probele la dispoziţie nu erau suficiente.

Tot din lipsă de probe, justiţia germană a clasat dosarul referitor la ascultarea ilegală a telefoanelor de către agenţia americană NSA.

Guvernul italian a cerut din nou autorităţilor braziliene extrădarea unui militant de extrema stângă, condamnat în 1993 la închisoare pe viaţă, pentru crime comise la sfârşitul anilor şaptezeci.

Un secretar de stat din guvernul Orban Viktor a declarat că George Soros şi Comisia Europeană colaborează cu Satana, pentru a umple Ungaria cu imigranţi, dar nu mărturisesc acest lucru.

Prefectul Parisului a închis două moschei situate la periferia Capitalei franceze, întrucât imamii făceau apologia terorismului, iar unii dintre cei care le frecventau au plecat să lupte în Siria.

Guvernul finlandez a decis să distrugă registrul cu numele persoanelor care vizitează un ministru, imediat după încheierea întâlnirii, după ce şi parlamentarii de la Helsinki au început să procedeze astfel.

Biserica ortodoxă din Grecia a cerut guvernului condus de Alexis Ţipras să renunţe un proiect de decizie care le-ar îngădui cetăţenilor greci să-şi schimbe identitatea de gen.

Guvernele irlandez, leton şi maltez au prezentat proiectele de buget pentru anul viitor.

O maşină a lovit unsprezece pietoni în dreptul Muzeului de Istorie Naturală din Londra, dar accidentul nu a fost un atac terorist, cum s-a crezut imediat după ce s-a produs.

Radomir Susnjar, un sârb din Bosnia şi Herţegovina a fost pus sub acuzare pentru uciderea, a 57 de musulmani în iunie 1992, la Vişegrad, iar două zile mai târziu musulmanul Naser Oric a fost achitat de orice vină pentru crimele comise împotriva sârbilor la Srebenica.

După şase luni de negocieri post-electorale, liberalul olandez Mark Rutte a anunţat că va forma un nou guvern, alături de un partid de stânga (D66) şi două formaţiuni de inspiraţie creştină, Christen-Democratisch Appèl şi Christen Unie.

În Luxemburg s-au ţinut alegeri locale.

Deplângând secularizarea ţării şi răspândirea islamului în UE, zeci de mii de catolici polonezi s-au reunit în 320 de locuri situate aproape de graniţe, şi s-au rugat pentru salvarea Poloniei, ca şi a Europei, în cadrul unui eveniment numit „Rozariu la frontiere”.

La Bucureşti, ministrul pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, răspundea unei întrebări despre creşterea preţurilor la carburanţi zicând că „dacă domnul Dragnea a declarat că nu vor creşte, aşa va fi”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite