Ce a declarat tatăl atacatorului de la Strasbourg într-un interviu pentru France 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Un post naţional de televiziune francez i-a luat un interviu omului descris drept tatăl suspectului de 29 de ani care a comis atacul armat de săptămâna aceasta, de la Târgul de Crăciun din Strasbourg, scrie Associated Press.

Interviul a fost difuzat de France 2 sâmbătă noaptea, la două zile după ce Cherif Chekatt a fost omorât într-o confruntare cu trei poliţişti, în cartierul din Strasbourg unde a copilărit.

Patru oameni au murit în urma atacului de joi seară.

Tatăl atacatorului, Abdelkrim Chekatt, a spus că şi-a văzut ultima dată fiul cu trei zile înaintea atacului. El a explicat că Cherif Chekatt aderase la crezul organizaţiei Stat Islamic. Tatăl a mai spus că a încercat, în trecut, să-şi convingă fiul să nu mai creadă în propaganda ISIS.

„Spunea că Daesh (n.r. acronimul ISIS în arabă) luptă pentru o cauză dreaptă. I-am spus: <<Uită de Daesh, nu asculta ce spun. Nu vezi ce atrocităţi comit?>>” Cherif Chekatt ar fi răspuns: „Nu sunt ei.”

La scurt timp după moartea lui Chekatt, agenţia de propagandă a grupării Stat Islamic a susţinut că el era un „soldat” al ISIS. Ministrul francez de Interne Christophe Castaner a respins afirmaţia, spunând că este „total oportunistă.”

portret atacator

Tatăl, mama şi doi fraţi de-ai atacatorului s-au numărat printre cele şapte persoane reţinute de autorităţile franceze. Potrivit Procuraturii Parisului, membrii familiei au fost eliberaţi. 

Procurorul Parisului Remy Heitz a explicat, vineri, circumstanţele în care Cheriff Chekkat a fost omorât de către poliţişti în cartierul Neudorf. În această zonă, la sud de centrul oraşului, i s-a pierdut urma, după periplul sângeros soldat cu patru morţi şi mai mulţi răniţi grav.

„O patrulă de poliţie care se deplasa pe rue du Lazaret a remarcat, către ora (locală) 21.00 (22.00, ora României), un individ, ale cărui semnalmente puteau corespunde celor ale autorului faptelor”, a declarat magistratul.

„Acesta, care a detectat prezenţa unui vehicul de poliţie (...) s-a făcut că se întoarce în imobil, la numărul 74 pe această stradă“, fără succes, a adăugat el.

Poliţiştii s-au semnalat, atunci, iar „individul s-a întors cu arma ţintind - asemănătoare celei folosite marţi seara - către ei pentru a trage“, potrivit procurorului.

„Un proiectil a atins vehiculul poliţiei deasupra portierei stângi din spate. Doi dintre cei trei poliţişti au ripostat, atunci, trăgând în mai multe rânduri şi omorându-l pe autor. Decesul lui Chérif Chekatt, identificat în mod oficial prin compararea (...) amprentelor sale digitale, a fost constatat la ora (locală) 21.05 (22.05, ora României)“, a precizat el.

   

„Anchetatorii au găsit asupra sa un revolver vechi încărcat cu şase (piese de) muniţie, dintre care cinci erau percutate. Ei au găsit asupra sa un cuţit şi alte opt (piese de) muniţie de calibrul 8 mm, în buzunarul interior al parka“ pe care o purta, a anunţat Heitz.

Localizarea fugarului a beneficiat de apelul către martori lansat miercuri seara, care a „permis să se primească aproape 800 de apeluri” telefonice şi ”să se considere ca probabilă prezenţa fugarului în cartierul Neudorf“, potrivit procurorului.

Între mărturiile „determinante“, magistratul a citat-o pe ce a „unui riveran care a văzut un bărbat pe rue d'Epinal sărind un gard şi altă persoană semanlându-i posibila prezenţă pe rue du Doubs“.

„O operaţiune de amploare care a mobilizat un elicopter a fost angajată încă de la ora (locală) 19.30 (20.30, ora României), cu scopul de concentra căutările în acest sector“, a mai adăugat Heitz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite