Ce caută Putin la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strângere de mână între Viktor Orban (stânga) şi Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Strângere de mână între Viktor Orban (stânga) şi Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin efectuează miercuri o vizită la Budapesta la invitaţia lui Viktor Orban. Este vorba de a treia deplasare oficială a preşedintelui rus în capitala Ungariei în ultimii cinci ani.

Sosit la putere în 2010, premierul ungar Viktor Orban şi-a făcut un obicei din a-şi da întâlniri cu Vladimir Putin. Cei doi şi-au strâns mâna de zece ori în ultimii nouă ani în cadru oficial. O nouă strângere de mână a fost programată pentru miercuri la Budapesta, urmată de o conferinţă de presă după-amiază.

Potrivit AFP, liderul de la Kremlin şi-a stabilit pentru Ungaria o agendă dominată de chestiuni economice. Printre ele figurează semnarea unui important contract de aprovizionare cu gaze, extinderea unei centrale nucleare şi un proiect comun pentru livrarea de echipamente feroviare Egiptului.

În opinia analistului Andras Racz, de la Consiliul German pentru Relaţii Externe (DGAP), Viktor Orban, un promotor al democraţiei parţiale, nu face decât să contribuie la popularitatea lui Putin.

„Vizita (la Budapesta, n. red.) îi va permite (lui Putin, n. red.) să demonstreze că, în pofida tensiunilor cu Occidentul“, din cauza conflictului susţinut de Moscova în Ucraina, ţară vecină Ungariei şi României, „există încă o ţară membră NATO unde poate fi primit în mod constant“, comentează Racz pentru AFP.

Viktor Orban „se prezintă ca o punte între Est şi Vest, dar în spatele acestei afişări, elementele care dovedesc caracterul asimetric al relaţiei sunt în creştere“, remarcă la rândul său Peter Kreko, directorul centrului de reflecţie Political Capital.

De exemplu, Moscova şi Budapesta au semnat în ianuarie 2014, fără licitaţie, un acord de 10 miliarde de euro pentru extinderea singurei centrale nucleare a Ungariei. Analiştii consideră că acest contract sporeşte dependenţa energetică a Ungariei faţă de Rusia, care furnizează în prezent 80% din petrolul şi 70% din gazul consumate în ţara vecină.

Un alt exemplu, o bancă suspectată de Statele Unite că ar fi o sucursală a serviciilor secrete ruse s-a stabilit luna trecută definitiv la Budapesta. Luând act de această mişcare, opoziţia de la Budapesta a avertizat că riscurile legate de prezenţa acestei sucursale depăşesc cu mult posibilele avantaje economice.

În plus, Ungaria a expulzat în Rusia doi traficanţi de arme vizaţi de o cerere de extrădare către Statele Unite, în timp ce fiul şefului serviciilor ruse de informaţii externe a obţinut o viză Schengen prin intermediul Budapestei.

După Putin, Orban îl aşteaptă la Budapesta pe 7 noiembrie pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite