Ce se ascunde în spatele ofertelor incredibile de case la 1 euro, din Italia. Localnicii nu sunt interesaţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mussomeli, Sicilia Foto Shutterstock
Mussomeli, Sicilia Foto Shutterstock

Peste 20 de localităţi cochete din Italia au pus la vânzare case cu doar un euro. Pentru mulţi, o locuinţă acolo ar fi un vis devenit realitate, mai ales la un preţ mai mult simbolic. Cu toate astea, italienii nu sunt interesaţi de aceste oferte, relatează BBC.

„A fost dintotdeauna visul meu să mă mut în Italia. Când am auzit de oferta caselor cu un euro, m-am gândit că este şansa mea să trăiesc în Italia. Se scurgea apă prin acoperiş, erau crăpături în pereţi. Dacă nu era vândută cu un euro, ar fi fost doar o altă casă din Mussomeli care stă să se prăbuşească”, povesteşte Danny McCubbin, un norocos care a profitat de ofertă şi şi-a văzut visul devenit realitate.

În satul Mussomeli, din Sicilia, proiectul lansat în 2017 a fost un succes – peste 170 de case au fost vândute străinilor, spune viceprimarul localităţii. Scopul acestuia a fost de a repopula localităţile afectate de un cutremur major în 1968 şi să stopeze declinul demografic al zonelor rurale, care au pierdut 15 milioane de locuitori în ultimii 15 ani. Mulţi oameni s-au mutat în străinătate sau în oraşele din nordul Italiei pentru a munci acolo. Mussomeli, de exemplu, mai are doar jumătate din cei 20.000 de locuitori de pe vremuri. Iar oamenii au preferat să dea casele municipalităţii, decât să plătească impozite pe proprietate.

„Îmi place la nebunie ritmul relaxat, această atitudine: nu contează, de ce te stresezi? Soarele străluceşte, marea e aici, ai cea mai bună mâncare, un vin minunat”, spune McCubbin.

Dincolo de preţul infim cu care este casa scoasă la vânzare, în spatele ei stau, totuşi, alte taxe şi cheltuieli deloc de neglijat. „Un străin care vrea să cumpere o casă în Italia plăteşte circa 4000 de euro pentru taxe notariale şi agenţia imobiliară”, spune Valeria Sorce, agent imobiliar.

Aceste case sunt, de cele mai multe ori, grav deteriorate, iar costul renovării lor poate ajunge şi la 80.000 de euro. „La multe dintre ele se prăbuşeau acoperişurile. Presa a promovat ideea că iei o casă la preţul unui espresso, iar asta a creat un pic de isterie în jurul subiectului”, spune Tonia Bauer, care locuieşte în Mussomeli, dar nu a cumpărat o casă cu un euro. Ea a cumpărat o locuinţă cu 7.000 de euro, de la un localnic, care avea şi ea nevoie de reparaţii, dar era într-o stare mult mai bună decât cele vândute de primărie. La fel ca Bauer, italienii preferă să cumpere de la proprietari privaţi, pentru a evita să plătească renovări costisitoare şi termenul limită de trei ani.

Nu toate localităţile care au apelat la acestă metodă de vânzare au şi succes. În Carrega Ligure din nord, autorităţilor locale le-a fost greu să dea de urma proprietarii caselor abandonate şi să-i convingă să le cedeze. Aşa că nu au reuşit să vândă nici măcar o casă cu un euro.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite