Ce alimente noi a mai aprobat Parlamentul European: insecte, nanomateriale şi coloranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii Parlamentului European au aprobat miercuri un raport privind simplificarea procedurilor de autorizare a alimentelor noi care includ insecte şi nanomateriale, dar şi ciuperci, alge şi coloranţi noi.

Seminţele chia, flavonoide, proteinele din rapiţă sau glycyrrhiza glabra sunt, în mod oficial alimente noi. Deputaţii europeni au aprobat un raport privind simplificarea procedurilor de autorizare a acestora, cu 359 de voturi pentru, 202 împotrivă şi 127 de abţineri. Textul urmează să fie votat de guverne, în cadrul Consiliului, se arată pe website-ul Parlamentului European.

Regulamentul Uniunii Europene privind alimentele noi datează din 1997. De atunci, au fost dezvoltate mai multe produse şi ingrediente alimentare noi. Revizuirea regulamentului este necesară pentru a reflecta progresele ştiinţifice şi tehnologice, continuă comunicatul de presă.

Ce sunt alimentele noi?

Alimentele noi includ insecte şi nanomateriale, dar şi ciuperci, alge şi coloranţi noi. Acestea sunt alimente inovatoare sau alimente produse prin utilizarea de noi tehnologii şi procese de producţie. Alimentele consumate în mod tradiţional în afara UE sunt, de asemenea, clasificate ca fiind noi.

image

Noile norme vor supune alimentele evaluării siguranţei şi autorizării printr-o procedură complet armonizată la nivelul UE. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) ar trebui să efectueze o evaluare în toate cazurile în care un produs alimentar poate afecta sănătatea umană.

Aşa cum au solicitat deputaţii europeni, normele propuse vor acoperi şi alimentele provenite de la animalele clonate, până la adoptarea legislaţiei specifice privind clonarea, şi vor include o nouă definiţie a nanomaterialelor şi a restricţiilor de testare pe animale, conchide comunicatul postat pe pagina de actualitate a Parlamentului European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite