Ce se află în spatele scandalului diplomatic dintre Marea Britanie şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministrul de externe britanic, Boris Johnson, şi actualul şef al diplomaţiei de la Londra, Jeremy Hun, se luptă pentru şefia Partidului Conservator şi implicit de premier al Marii Britanii
Fostul ministrul de externe britanic, Boris Johnson, şi actualul şef al diplomaţiei de la Londra, Jeremy Hun, se luptă pentru şefia Partidului Conservator şi implicit de premier al Marii Britanii

Raportele confidenţiale ale ambasadorului britanic în SUA continuă să apară în presă şi să strice bunele relaţii dintre Londra şi Washington. În spatele acestei afaceri ar sta lupta care se dă pentru şefia Partidului Conservator britanic, şi implicit pentru funţcia de premier, între actualul ministru de externe, Jeremy Hunt şi fostul şef al diplomaţiei, Boris Johnson.

Presa de la Londra speculează că scandal scurgerilor din arhivele ministerului de Externe de la Londra a fost pus la cale de persoane ostile ambasadorului britanic în SUA,  Kim Darroch, care era cunoscut pentru scepticismul său faţă de Brexit şi coincide cu alegerea unui nou lider al Partidului Conservator, care urmează să devină prim ministru pe 23 iulie, după demisia premierului May. Aceasta plăteşte preţul eşecului de a pune în practică Brexit, la trei ani după referendumul în care electoratul britanic a votat în favoarea ieşirii din UE.

Johnson contra Hunt

La dezbaterea televizată dintre cei doi candidaţi la succesiunea premierului May, fostul ministru de externe, Boris Johnson, şi actualul ministru de externe, Jeremy Hunt, desfăşurată marţi seara înaintea demisiei ambasadorului Darroch, chestiunea aceasta a prilejuit un schimb tăios de replici. În timp ce Hunt l-a apărat pe ambasador spunând că-l va păstra în funcţie dacă devine premier şi a criticat intervenţia preşedintelui Trump, Johnson, un favorit al şefului Casei Albe, a fost foarte vag şi a refuzat să spună dacă l-ar păstra pe Darroch în funcţie în calitate de prim ministru. 

În această dispută transpar două orientări diferite: una pro-Trump şi adeptă a unui Brexit dur, care favorizează un tratat de liber schimb cu Statele Unite, reprezentată de Johnson, şi una mai moderată, care doreşte să păstreze echilibrul între relaţia privilegiată cu Washington şi păstrarea unor raporturi strânse cu UE după Brexit, reprezentată de Hunt.

Ieri, publicaţia Mail on Sunday, a continuat să publice depeşe sub semnătura lui Kim Darroch.  Ambasadorul Marii Britanii la Washington explica într-o depeşă diplomatică confidenţială că Administraţia Trump a abandonat înţelegerea doar pentru că era făcută de predecesorul său, Barack Obama.

Preşedintele american Donald Trump a abandonat Acordul atomic cu Iranul pentru că tratatul a fost încheiat de predecesorul său la Casa Albă, Barack Obama, afirma ambasadorul britanic la Washington, Kim Darroch, într-un raport confidenţial, citat de publicaţia Mail on Sunday. "Administraţia este decisă asupra unui act de vandalism diplomatic, aparent din motive ideologice şi de personalitate - era acordul lui Obama", scria ambasadorul Kim Darroch într-o depeşă diplomatică confidenţială din mai 2018.

Diplomatul britanic mai sublinia în raport că existau divergenţe între consilierii prezidenţiali americani şi critică Casa Albă pentru lipsa unei strategii pe termen lung privind măsurile de luat după retragerea din acordul internaţional cu Iranul. Într-o serie de rapoarte confidenţiale despre situaţia politică din SUA, Kim Darroch, ambasadorul britanic de la Washington, a numit "ineptă" şi "disfuncţională" Administraţia Donald Trump, lucru care a atras furia liderului de la Casa Albă. Pe fondul polemicilor apărute după ce a numit "ineptă" Administraţia SUA, Darroch a demisionat.

„Trădătorul“, identificat

Poliţia britanică a identificat persoana din spatele scurgerii mai multor informaţii clasificate transmise în Centrală de ambasadorul Regatului Unit la Washington, eveniment care a provocat o criză diplomatică între cele două ţări, transmite Reuters. Autorităţile britanice au lansat o anchetă pentru a identifica persoana responsabilă pentru această scurgere de informaţii clasificate, iar forţele de poliţie anti-teroriste au afirmat vineri că au lansat o anchetă penală. 

Conform publicaţiei Sunday Times, care citează surse guvernamentale, fără a le menţiona identitatea, suspectul a fost identificat, iar varianta spargerii unui computer de către un stat străin a fost exclusă. "Ei cred că ştiu cine este responsabil pentru scurgerea" de informaţii, a afirmat sursa citată de ziar. "Acum se pune problema construirii unui caz care să fie prezentat în justiţie. Este vorba de cineva care avea acces la dosare arhivate. Au pătruns şi au pus mâna pe mai multe materiale. Ceva destul de primitiv". 

Atât Sunday Times cât şi Mail on Sunday au informat că reprezentanţi ai serviciilor de informaţii urmează să se alăture anchetei pentru identificarea suspectului prin trierea mesajelor email şi a înregistrărilor telefonice. Presa a continuat să publice şi alte informări confidenţiale ale ambasadorului britanic în SUA, fără să ţină cont de avertismentul poliţiei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite