Cazul de spionaj Pegasus. Ursula von der Leyen: Este „complet inacceptabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Este „complet inacceptabil” ca un program folosit pentru prinderea criminalilor sau a teroriştilor să fie deturnat pentru urmărirea unor activişti, jurnalişti, oameni de afaceri sau politicieni, a reacţionat luni preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în legătură cu dezvăluirile din jurul software-ului Pegasus.

Potrivit unei investigaţii jurnalistice publicate duminică de un consorţiu format din 17 organizaţii de presă, software-ul Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, ar fi permis spionarea a 180 de jurnalişti, 600 de politicieni, 85 de activişti pentru drepturile omului şi 65 de şefi de companii. Singurul stat membru UE menţionat în anchetă este Ungaria.

Cazul Pegasus este „complet inacceptabil” dacă informaţiile se confirmă, a declarat Ursula von der Leyen.

„Libertatea presei este o valoare centrală a Uniunii Europene”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Conform anchetei, odată introdus şi activat într-un smartphone, programul Pegasus oferă atacatorului acces complet la mesajele, e-mailurile, microfonul, camera, apelurile şi contactele proprietarului dispozitivului.

NSO, acuzată cu regularitate că face jocurile regimurilor autoritare, respinge aceste informaţii şi insistă că software-ul Pegasus este destinat să fie utilizat doar pentru a obţine informaţii împotriva reţelelor criminale sau teroriste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite