Câţi cetăţeni ai ţărilor din UE se află în Marea Britanie? Ce indică aplicaţiile pentru schema de rezidenţă post-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Mult mai mulţi cetăţeni ai ţărilor din UE trăiau în Marea Britanie decât se estimase oficial la momentul demarării schemei privind un nou statut de rezidenţă post-Brexit, relatează BBC.

Până la 31 mai 2021, Regatul Unit a primit 5,6 milioane de aplicaţii pentru EU Settlement Scheme şi anume pentru statut de rezidenţă permanentă sau temporară care dă dreptul de a studia, munci şi locui în Marea Britanie.

Circa 5 milioane de aplicaţii au venit din Anglia, puţin peste 250.000 din Scoţia şi circa 92.000 de fiecare din Ţara Galiilor şi Irlanda de Nord.

Termenul limită de aplicare a fost 30 iunie - cei care nu au reuşit să se încadreze şi au un motiv rezonabil mai pot face acest demers în termen de 28 de zile.

Estimările oficiale în martie 2019, când s-a lansat EU Settlement Scheme, erau de doar 3,7 milioane de cetăţeni ai ţărilor din UE care se aflau în Marea Britanie.

Statutul de rezidenţă permanentă se poate acorda celor care au sosit în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2021 şi au locuit continuu cinci ani sau mai mult în Regatul Unit.

Până la 31 mai 2021, acest statut a fost aprobat pentru 2,75 milioane de oameni.

Statutul de rezidenţă temporară pentru cei care s-au aflat în Marea Britanie mai puţin de cinci ani anterior sfârşitului anului 2020 a fost aprobat pentru 2,28 milioane de cetăţeni ai ţărilor din UE.

În multe zone din Anglia precum West Sussex (sud-est), Wolverhampton (West Midlands) şi unele districte ale Londrei numărul aplicanţilor a fost cu 80% mai mare decât estimările interne pentru populaţiile din UE.

Unele naţionalităţi s-au remarcat în mod special şi anume peste 760.000 de aplicaţiii au fost aprobate pentru cetăţeniii României,  în timp ce numărul estimat al acestei populaţii în Marea Britanie era de  400.000, arată BBC. Cele mai numeroase aplicaţii au fost depuse de polonezi.

Aplicaţiile pentru statut de rezident în Marea Britanie până la 31 mai 2021 FOTO Grafic BBC

Aplicaţiile pentru statut de rezident în Marea Britanie până la 31 mai 2021 FOTO Grafic BBC 

Până la sfârşitul lunii martie, 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată, conform unei statistici publicate la sfîrşitul lunii mai de Ministerul de Interne britanic, scrie Agerpres.

Primele cinci naţionalităţi cu cel mai mare număr de cereri soluţionate favorabil sunt polonezii (931.140), românii (852.310), italienii (478.830), portughezii (359.070) şi spaniolii (304.310).

Însă numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent ('settled status'), ceilalţi obţinând statutul de rezident temporar ('pre-settled status'), în timp ce procentul polonezilor care au obţinut statutul de rezident permanent este de 77%. Lituanienii au obţinut de asemenea într-un procent ridicat, de 75%, statutul de rezident permanent, în timp ce un procent redus al acestui statut, de 24%, se mai înregistrează în rândul croaţilor, arată sursa citată.

Potrivit BBC, EU Settlement Scheme oferă cele mai bune date estimative despre numărul cetăţenilor din ţările din UE care trăiesc în prezent în Regatul Unit, dar cifrele reale nu pot fi deocamdată calculate precis.

În 2016, campania de promovare a drepturilor post-Brexit ale cetăţenilor ţărilor din UE se numea „3 milioane” cu circa două milioane mai puţin decât statisticile reale care au fost calculate ulterior pe baza aplicaţiilor la NINO (National Insurance Number) şi acelor înregistraţi pentru plata taxelor.

Datele anterioare erau estimate pe baza sondajelor la graniţe ale Biroului Naţional de Statistică urmărind tendinţele migraţiei internaţionale pe termen lung (LTIM)  care au fost induse în eroare de date înşelătoare asociate migrării pe termen scurt şi astfel estimările au fost şi de câteva ori mai mici decât în realitate.

Ulterior s-a implementat Rapid (Registration and Population Interaction Database) ce lua în considerare solicitările numărului de asigurări sociale şi înregistrările pentru plata taxelor care a oferit cifre mai aproape de realitatea din teren.

Interpretarea datelor din schema de rezidenţă e complicată de faptul că un număr mare de cetăţeni din ţările UE au părăsit Marea Britanie în ultimii ani,un trend care a pornit după referendumului pentru Brexit şi s-a accelerat de pandemia de COVID-19.

„Suspiciunea mea este că mulţi din cei cu statut de rezidenţă temporară s-ar putea să fi plecat între timp din Regatul Unit. Ar trebui să ştim mai sigur pe măsură ce statisticile privind imigraţia se îmbunătăţesc, dar nu avem cum să aflăm în acest moment”, spune Madeleine Sumption, director al Observatorului în materie de migraţie de la Universitatea din Oxford.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite