Catherine Ashton merge în Ucraina pentru „a stabiliza ţara”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, va conduce o misiune de conciliere la Kiev. Decizia vine după ce, duminică, până la 500.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Independenţei din capitala ucraineană pentru a cere demisia preşedintelui, care a răspuns doar prin demararea unei anchete privind „tentative de preluare a puterii”.

Misiunea UE pentru conciliere şi conducerea acesteia de către Ashton au fost convenite duminică seară într-o conversaţie telefonică între Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei. 

„În principiu, misiunea lui Catherine Ashton a fost convenită, dar data încă nu a fost stabilită. Vizita ar urma să aibă loc la mijlocul săptămânii. Însă totul este foarte schimbător”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor.

Obiectivul vizitei lui Ashton a fost discutat în cursul unei discuţii telefonice dintre Ianukovici şi Barroso, în care cel din urmă a „insistat asupra necesităţii de a găsi o soluţie politică la tensiunile din Ucraina, prin stabilirea unui dialog cu opoziţia şi societatea civilă”, a precizat comunicatul Comisiei Europene.

„Va merge pentru a stabiliza ţara”, spune o altă sursă pentru AFP.

Soarta fostului premier şi opozantei încarcerate Iulia Timoşenko va face parte din preocupările lui Ashton în cadrul misiunii la Kiev, a dat asiguări această sursă.

Piaţa Independenţei din Kiev a devenit cunoscută simplu drept „Maidan” - cuvântul ucrainean pentru piaţă, care a dat şi denumirea mişcării antiguvernamentale „EuroMaidan”, transmite corespondentul „The Guardian”. De o săptămână, piaţa a fost ocupată de protestatarii care cer demisia preşedintelui Ianukovici, factorul declanşator fiind refuzul acestuia de a semna pactul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană la Summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc între 28 şi 29 noiembrie la Vilnius. 

De-a lungul săptămânii, protestele au continuat fără întrerupere, autorităţile retrăgând până la urmă forţele de ordine din piaţă pentru a evita ciocnirile violente cu manifestanţii. 

Duminică, aproximativ 500.000 de persoane s-au strâns în aceeaşi piaţă, manifestaţia fiind astfel cea mai puternică de până acum. Singurul răspuns din partea politicienilor aflaţi la guvernare a venit prin demararea unei anchete privind „tentative de preluare a puterii”.

Serviciile speciale ucrainene au anunţat, duminică, lansarea unei anchete pentru "tentativă de preluare a puterii" de către unii "politicieni". "Am declanşat o anchetă pentru acte ilegale care vizau preluarea puterii", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de securitate (SBU), Lada Safonovoa.

Anterior, Ianukovici a ales să plece într-o vizită oficială în China şi în Rusia imediat după summitul de la Vilnius, din care a revenit abia duminică la Kiev. 

CITEŞTE MAI MULT

VIDEO Ucraina, în pragul unei noi revoluţii portocalii

Peste 200.000 de ucraineni au strigat „Revoluţie!” în Kiev, cerând demisia preşedintelui Ianukovici ca urmare a refuzului acestuia de a semna acordul de asociere cu UE.

FOTO VIDEO Corespondenţă de la Vilnius. Liderii din UE, întâmpinaţi de protestatari ucraineni: „Ianukovici, semnează acordul! Ucraina merită UE”

Liderii europeni reuniţi în aceste momente în Consiliu European au fost aşteptaţi în faţa Palatului Ducilor din Vilnius de un grup de protestatari, tineri şi bătrâni, majoritatea ucraineni, care cer Kievului să semneze acordul de asociere şi liber schimb. Faptul că Ianukovici nu va semna acum acordul este cauzat de mafia din guvern şi de presiunile exercitate de ruşi, au explicat manifestanţii pentru „Adevărul”.

Ucraina şi marea tablă de şah

Schimbarea bruscă a Kievului privind semnarea Acordului de Asociere în cadrul Uniunii Europene a făcut, dacă mai era nevoie, ca jocul geopolitic tacit dintre Bruxelles şi Moscova să treacă şi ultima graniţă a transparenţei.

Oferta Rusiei care a întors Kievul din drumul spre UE

În caz de refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina va fi în măsură să obţină avantaje economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a putut obţine până acum, scrie publicaţia rusă „Trud”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite