Catedrala provocării neamurilor: ruşii îşi ridică biserică la doi paşi de Turnul Eiffel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţia dintre preşedintele rus Vladimir Putin (stânga) şi omologul său francez, Francois Hollande, îi nemulţumeşte pe americani şi pe câţiva parteneri din UE. FOTO Reuters
Relaţia dintre preşedintele rus Vladimir Putin (stânga) şi omologul său francez, Francois Hollande, îi nemulţumeşte pe americani şi pe câţiva parteneri din UE. FOTO Reuters

Franţa continuă să sfideze Statele Unite ale Americii, alegând să-şi consolideze relaţiile cu Moscova într-o perioadă tensionată. După ce a fost aspru criticat pentru că a vândut Rusiei două crucişătoare în plin conflict ucrainean, Parisul se declară acum „hotărât ferm” să ajute Rusia să ridice o catedrală la doi paşi de Turnul Eiffel şi Podul Alexandru al III-lea.

Într-o perioadă în care invsetitorii îşi scot cât pot de repede banii din Rusia de teamă că aceasta va rămâne izolată pe plan economic din cauza sancţiunilor impuse de UE şi SUA, Franţa pare să dea asigurări că, indiferent de conflicte şi măsuri diplomatice decise la Bruxelles, afacerile rămân afaceri. 

În următoarele săptămâni, în centrul Parisului vor începe lucrările de construcţie pentru o catedrală ortodoxă rusă, cu cinci cupole aurite şi o înălţim de până la 36 de metri, transmite agenţia de ştiri Bloomberg. Iar asta într-o perioadă în care Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană fac eforturi pentru a arăta Moscovei că pericolul de a rămâne izolată este real şi că nu vor ezita să impună sancţiuni economice adiţionale ca urmare a implicării Rusiei în evenimentele din Ucraina. 

Mai-marii bisericii ortodoxe ruse nu au anunţat încă un nume pentru biserica din Paris. Aceasta va fi ridicată pe o parcelă de teren cumpărată de statul rus în 2010 de la statul francez cu 73 de milioane de euro. Afacerea a fost încheiată în timpul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, iar actualul cabinet al preşedintelui socialist Francois Hollande s-a declarat „hotărât ferm” să vadă lăcaşul de cult ridicat, potrivit jurnaliştilor Bloomberg. 

Deşi nu se poate compara cu decizia de vinde Rusiei nave de război, sprijinul acordat pentru construirea catedralei ruse este încă un semn pentru relaţia complexă dintre Franţa şi Rusia. 

catedrala rusa paris bloomberg

Franţa se luptă în prezent să înlăture consecinţele unei adânci crize economice - precum rate record ale şomajului - şi are nevoie de afaceri şi investiţii din Rusia, notează jurnaliştii străini. Exporturile Franţei către Rusia au crescut de patru ori din 2000 încoace, ajungând anul trecut la valoarea de şapte miliarde de euro. 

„Afacerea este încheiată, Rusia este proprietarul acelui teren. Nu este în interesul Franţei să-şi strice relaţia cu Rusia, nici cu SUA, dacă tot a venit vorba. Este o linie fină între cele două”, explică pentru Bloomberg Eric Woerth, fost ministru pentru Buget în mandatul lui Sarkozy şi cel care a semnat înţelegerea din partea Franţei. 

În contextul crizei din Ucraina, Franţa a încercat să nu atragă atenţie asupra proiectului. O ceremonie care trebuia să aibă loc în primăvară, în cadrul căreia Putin trebuia să pună prima cărămidă în fundaţia bisericii, a fost anulată discret, potrivit unui oficial din cabinetul Hollande. 

Până acum, sancţiunile aplicate Rusiei sunt minore – restricţii de călătorie şi îngheţarea activelor mai multor apropiaţi ai lui preşedintelui Vladimir Putin. Însă posibilitatea aplicării unei noi serii de măsuri mult mai drastice, care să izoleze cu adevărat economia rusă, este cea care a speriat investitorii şi oamenii de afaceri – atât străini, cât şi ruşi. Aceştia au început să scoată masiv lichidităţi din Rusia, astfel că valoarea ieşirilor de capital înregistrate în primele trei luni ale anului a ajuns la 70 de miliarde de dolari, adică mai mult decât întregul an 2013. 

Economia rusă ar putea scădea în 2014

Cu o economie şi-aşa fragilă înainte de anexarea peninsulei, Kremlinul a fost nevoit acum să revizuiască în scădere prognoza de creştere economică pentru anul 2014 de la 2,5% la doar 0,6%. Acestă estimare rămâne valabilă doar dacă valoarea totală a ieşirilor de capital din Rusia nu depăşeşte 100 de miliarde de dolari pe întreg anul 2014, a anunţat Alexei Uliukaiev, ministrul rus al Economiei. De aceea, analiştii consideră prognoza de 0,6% peste măsură de optimistă. Dacă ieşirile de capital ajung însă la 150 de miliarde de dolari, atunci economia rusă va înregistra o scădere de 1,8%. 

Deja exclusă din grupul G8, care reuneşte principalele opt ţări industrializate ale lumii, Rusia se pregăteşte acum pentru o perioadă de izolare economică de câţiva ani. De aceea, preşedintele Vladimir Putin a anunţat recent că ţara ar trebui să-şi creeze propriul sistem de carduri de credit.  

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/sanc-iunile-economice-aplicate-rusiei" target="_blank">View the story "Sancţiunile economice aplicate Rusiei" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite